Ne morate da kupujete veštačka đubriva, niti prihranu za svoje biljke, uz samo jedan sastojak možete napraviti sjajan eliskir za cveće. Reč je o vodi u kojoj ste kuvali jaja. Kada se jaja kuvaju, iz ljuske se oslobađaju minerali koji su značajni za prihranu biljaka.

Od minerala se posebno ističe kalcijum, pa ljuska jajeta sadrži oko 380 mg po gramu. Kalcijum je izuzetno važan nutrijent za biljke – za njihov rast, povećava otpornost od bolesti biljke, jača ćelijske zidove, aktivira enzime...

Kada biljka pati od nedostatka kalcijuma, listovi izgledaju kao da su "izgoreli", na vrhu listova se može javiti žutilo ili biljka može sporo da raste i da se razvija. Kalcijum takođe pomaže u održavanju neutralnog pH zemljišta, čime se obezbeđuje idealno okruženje za apsorpciju svih hranljivih materija koje potrebne biljci.

Često se preporučuje držanje ljuski jajeta u vodi, pa zalivnaje biljaka tom vodom, ali putem kuvanja se iz ljuske oslobađa više hranljivih materija. Ovu vodu možete koristiti za zalivanje jendom sedmično, a sjajna je za sve biljke - od sobnih do cveća na terasi i u bašti.

Izvor: Sensa