Ukoliko u svom domu negujete biljke koje vam oplemenjuju prostor, važno je da im povremeno pružite potrebnu prihranu, kako bi bile zdrave, rasle i razvijale se. Ne morate kupovati veštačko đubrivo, niti koristiti proizvode pune hemikalija, već možete koristiti prirodni kompost.

Kako da znate da je vašim biljkama potrebna prihrana:

  • Zastoj u rastu koji nije povezan sa zimskim mirovanjem
  • Preterano izdužene stabljike
  • Bleda boja lišća, njegova stanjenost
  • Slabo cvetanje
  • Znaci bolesti: listovi su žuti, opadaju, imaju mrlje

Ako primetite bar jedan od ovih znakova, vreme je da nahranite cveće. Postoje različiti recepti za prirodna organska đubriva, poput onog sa ljuskama jajeta i korom banane, kao i korišćenje kvasca. Jedan stari recept koji su možda i vaše bake koristile za negovanje cveća jeste sredstvo sa crnimlukom.

Prihrana sa ljuskama luka bogata je mikroelementima, hrani biljke i stimuliše njihov rast. Pola čaše ljuski crnog luka izmrvite i prelijte sa litar proključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da odstoji 3 sata. Nakon što se ohladi, prelijte cveće sa dobijenom tečnosti. Koristite dva puta u toku meseca, a zatim ponovite kada je novo vreme za prihranu.

Ljuske od luka sadrže magnezijum, kalcijum , kalijum, gvožđe i bakar, minerale koji će pomoći da biljke rastu, razvijaju se i cvetaju.

Izvor: Sensa