U enterijeru ogledala se koriste za vizuelno povećanje prostora i pojačanje svetlosti, a u feng šuiju im se pripisuje poseban energetski značaj. Pogodna su i za dekoraciju, ali prema feng šui stručnjacima pri postavljanju ogledala važno je poštovati određena pravila.

Posebno treba da budete oprezni kada kačite ogledalo u spavaćoj sobi, jedna od najvećih grešaka je da ga postavite prekoputa kreveta, ali šta je sa ogledalom iznad kreveta?

Tu su mišljenja prilično podeljena. Mnogi feng šui stručnjaci savetuju da je ogledalo u spavaćoj sobi, posebno ono postavljeno direktno iznad kreveta, loš fengšui. S druge strane, postoje i oni koji ističu da upravo ova pozicija može doneti blagodeti po energiju i razvoj.

Zašto postavljanje ogledala iznad kreveta nije povoljno?

Feng šui stručnjaci smatraju da to stvara iluziju da spavamo ispod "nevidljivog prozora". Zid iza kreveta predstavlja podršku, stabilnost, a postavljanje ogledala je ugrožava. Ogledalo iznad kreveta stavra i osećaj nesigurnosti, pa je najbolje da ovaj deo zida bude potpuno prazan. Takođe, treba izbegavati i slike i klima uređaj iznad kreveta, jer mogu pojačati rizik od anksioznosti, nesanice ili nestabilnosti.

Pored negativnih aspekata, postoje i pozitivni efekti ogledala iznad kreveta. Soba će tako izgledati lepše i prostranije, izgleda svetlije, čistije i otvorenije. Takođe, u ovom položaju ogledalo zrači i romantičnim vibracijama, može obogatiti ljubavni život i kreirati bolje veze sa ljudima.

Da zaključimo - da li je dobro imati ogledalo iznad kreveta ili ne?

Ako se fokusiramo samo na feng šui tehnike, smatramo da je ova postavka loša praksa i trebalo bi je izbegavati po svaku cenu. Međutim, ovaj raspored može biti dobra ideja u dizajnu enterijera za stvaranje vizuelno privlačnog i prostranog prostora za odmor, što je posebno važno za spavaću sobu .

Na kraju, najvažnije je da isprobate to u spavaćoj sobi i odredite kakve vibracije u vama budi, kako izgleda u vašem prostoru i kakva osećanja izaziva. Postavite ogledalo iznad kreveta, pa na osnovu intuicije i vlastitog osećaja odredite da li mu je tu mesto. Naša osećanja i želje ponekad govore više od pravila.

Izvor: Sensa