Kancelarija i naš radni sto predstavljaju mesto na kome provodimo veliki deo dana. Da bismo bili produktivni, koncentrisani na posao i kreativni, potrebni su nam određeni uslovi. Evo šta po feng šui učeju nikako ne treba držati na radnom stolu:

1. Ostaci hrane

Po feng šuiju, nered akumulira negativnu energiju što se loše odražava na zdravlje, produktivnosti, blagostsanje… S druge strane, ostaci hrane na stolu lako mogu da privuku insekte i bakterije, stoga sve što ne pojedete bacite! Stavite korpu za otpatke ispod stola i bacite sve što vam ne treba i što vam smeta.

2. Previše kancelarijskog materijala

Osim što je pretrpan sto najveća greška po feng šuiju, velika količina stvari vas sprečava da se foksusirate jer vam svaki predmet privlači pažnju. To znači da je vašem mozgu teže da filtrira informacije, što je problem ako pokušavate da završite neki posao ili se fokusirate na projekat. Sklonite papire u registratore, olovke i markere u čašu, spajalice, makaze i slično u fijoku. Radni to treba da bude pregledan i da imate na njemu slobodan prostor da radite.

3. Previše fotografija

Fotografije je bolje držati u kući, nego na radnom mestu, ali ako baš želite, izaberite samo jednu- svog deteta, porodice ili voljene osobe. Kancelarija je mesto gde se radi, stoga je najbolje da u takvom okruženju ne držite stvari koje vam skreću pažnju.

4. Osveživači prostora

Određeni mirisi mogu da povećaju produktivnost i koncentraciju. Ali, ako radite u istoj prostoriji s kolegama, možda njima ne prija miris koji se vama sviđa. Kako ih ne biste “gušili” svojim aromama, stavite bočicu eteričnog ulja na sto i kada poželite, pomirišite nekoliko puta.

5. Kozmetika

Mnogi vole da na stolu drže kremu za ruke, sredstvo za dezinfekciju, dezodorans, turpiju za nokte i slično, ali ovi predmeti ipak treba da stoje u fioci ili u ormariću. Radni sto treba da bude organizovan, a ne da vas podseća da treba da namažete ruke ili isturpijate nokte.

Šta treba da imate u radnom prostoru?

- Biljke koje stvaraiju kiseonik i neutrališu negativnu energiju, i zračenje elektronskih uređaja

- Feng šui žabu koja privlači novac ili blagostanje

- Ako imate neku komodu u kancelariji, možete da stavite malu fontanu ili sliku na kojoj je motiv vode koja teče jer to privlači blagostanje i sreću 

Izvor: Sensa