Kad je stigao na jug Francuske, u martu 1888. godine, Vinsent Van Gog je napisao pismo svom bratu Teu: "Sunce me omamljuje, sunce i svetlost koju jedino mogu nazvati žutom, limun žutom, sumpor žutom, zlatnožutom. Kako je divna ta žuta!" Vinsent je ostao upamćen po suncokretima, plastovima sena i žutom odsjaju na svojim slikama. Ta žuta boja, iako vesela i vibrantna, često je bila ogledalo umetnikove teške, usamljene i intenzivne prirode, piše NatašaIlić, dipl. arhitektkinja i slikarka.

Žuta je, kao i ljubičasta, imala trnovit put i ljudi je i danas teško prihvataju, jer predstavlja boju izdaje, sumnje, ljubomore... Ovo je boja koja je primetna i brzo se raspoznaje, pa je to boja opreme na gradilištu (šlemovi, prsluci i obuća), često baš fluorescentna, neon žuta. Žuti su taksiji, reklame, znaci opasnosti i povećanog opreza u saobraćaju i na putu, boja semafora. Žuta je i simbol komunikacije, pa ne čudi da su simboli pošte obično u žutoj boji.

Ako bismo je pripisali nekom od 12 horoskopskih znakova, to bi bili Blizanci, znak opštepoznat po svom intelektu, pričljivosti, ljubavi ka zabavama i povezivanju sa ljudima. U svojoj pozitivnoj konotaciji, dakle, ovo je boja zabave, čak i optimizma, veselja, svetlosti, detinjstva, naivnosti. Najsvetlije asocijacije na žutu su Sunce, svetlost, žitna polja. U engleskom jeziku imamo izraze "briliant" (sjajan), "bright" (svetao), koji su sinonimi za pridev inteligentan. Pripisuje se vedrim ljudima sa dobrim smislom za humor. Takođe, opisuje ljude koji su svesni sopstvene vrednosti. Često je ovo boja avanturista i onih koji su u potrazi za novim iskustvima, čak se smatra i bojom mislilaca.

Česta je na zastavama i predstavlja različite rodoljubive motive: prosperitet, zlato, kraljevstvo. Žuta se nalazi između narandžaste i zelene na krugu boje, pa tako njene nijanse idu od boje senfa do svetlo narandžastih tonova. Pigment se dobijao iz gline, zemlje, sulfida arsenika (orpiment), kadmijuma. U Indiji se žuta dobijala iz urina krava, hranjenih isključivo lišćem manga. Ovaj pigment je bio postojan i naširoko korišćen.

Šafran je, takođe, baza za dobijanje žute, pa se često koristi u bojenju hrane i danas. Žuta boja je prisutna u umetnosti od praistorije do Modrijanovih kvadrata osnovnih boja. Žutom i zlatnom su bojene puti egipatskih faraona, krovovi crvenog Zabranjenog grada u Pekingu, ali i šljašteća arhitektura Las Vegasa.

U arhitekturi je ova boja koja je akcentna i plastična. Pošto je žuta asocijacija na zlato, često je korišćena u vladarskoj i sakralnoj arhitekturi. Arhitektura i enterijeri škola često obiluju tonovima žute baš kao i narandžastom, bojama koje vole mališani. Učionice, igrališta, svlačionice i mobilijar školskog dvorišta su razigrano žuti. Česta je u restoranima.

Javni prostori mogu izneti žutu boju u kombinaciji sa belom ili sivom u svom jakom obliku, dok se za rezidencijalne enterijere preporučuju svedeniji i hladniji tonovi. Za ekstravagantne enterijere zlatni detalji su uvek dobrodošli, dok izbor žute u kancelarijskim prostorima nije najbolji izbor.

Izvor: Sensa