Mari Kondo je poznata koja naurednija Japanka, dama koja se bavi organizacijom i čišćenjem prostora na najednostavnijem nivou, a njen Konmari pristup čišćenja zaludeo je svet. Teži da što jednostavnije sredi i očisti kuću, ali i da organizuje prostor tako da uvek bude uredan, bez previše dodatnog čišćenja. Napisala je četiri knjige sa svojim savetima, a iskustva mnogih na Internetu pokazuju da metod Mari Kondo zaista deluje.

Nedavno je za jedan strani sajt pričala o tome da koristi samo jedno sredstvo za čišćenje cele kuće, kao i o svom novom jednostavnom postupku sređivanja. Mari je objasnila da je kao student imala brojna sredstva za čišćenje kako bi se rešila prljavštine u raznim prostorijama i na različitim površinama, ali sada koristi samo jendo.

"Sada, međutim, u mom domu skoro da i nema sredstava za čišćenje. Imam jedno isto za kuhinju, prostor za pranje veša i toalet, plus kesicu sodebikarbone." - objasnila je Mari Kondo.

Uredna Japanka je istakla kako za čišćenjekade ne koristi nijedno sredstvo: "Ne koristim ništa za kadu. Umesto toga, isperem je hladnom vodom iz tuša da se ohladi nakon korišćenja, a zatim je osušim peškirom koji je namenjen za ovu svrhu. Prskanje kade hladnom vodom je nešto što sam naučila od svoje majke, ali sam odlučila da prestanem da koristim sredstva za čišćenje jer mi je smetao neprijatan hemijski miris. Čini mi se da nekorišćenje i korišćenje sredstava za čišćenje uopšte ne pravi nikakvu razliku. kada čistim kadu, stalno izgovaram stvari poput: "To je bila tako osvežavajuća kupka" i "Neverovatno je kako si uvek tako čista i bez buđi".

"Ranije sam brisala pod sredstvom za čišćenje, ali sada samo brišem vlažnom krpom. Koristim obične bele pamučne. Ne ostaju dugo bele, a pogled na njih ne izaziva radost, ali ja to ignorišem. Ja ih perem i sušim temeljno, savijam po istim principima koje koristim i za savijanje odeće i čuvam ih u sopstvenoj kutiji na način koji mi donosi radost. Kada postanu previše grube, koristim ih da obrišem stvari poput paravana na prozorima i vratima pre nego što ih bacim." - objasnila je Mari.

Iako će ovo mnoge iznenaditi, Mari Kondo ne koristi ni sredstvo za čišćenje šporeta i ringli, već ih samo prebriše relom, vlažnom krpom. "Ovo je nešto što sam naučila od jednog mog klijenta. Lako je ukloniti ulje i masnoću ako ploču za kuvanje obrišete odmah nakon kuvanja dobro isceđenom krpom natopljenom toplom ili hladnom vodom."

Zašto ne koristi sredstva za čišćenje, Mari objašnjava - "Mislim da je jedan od ključeva lakog čišćenja upotreba minimalne opreme za čišćenje. Naravno, ponekad morate da koristite niz sredstava za čišćenje kako bi zadovoljili specifične potrebe, kao što ih ja ponekad koristim za uklanjanje prljavštine koja je postala čvrsto fiksirana."

"U mom slučaju, međutim, ono što me raduje je jednostavan pristup koji zahteva samo jedno sredstvo za čišćenje, tako da ne moram da razmišljam ili biram. Na moju sreću, sada je lako pronaći višenamenska sredstva za čišćenje koja su dobra za životnusredinu."

Takođe, Mari Kondo je objasnila da upotreba više različitih sredstava za čišćenje može izazvati nered u kuhinjskim i kupatilskim ormarićima, kao i da je raduje pogled na uredan ormar, koji više nije ispunjen gomilom sredstava.

Izvor: Sensa