Da od iznajmljenog stana od 57 kvadrata možete da napravite neverovatno udoban, svetao i lep dom, pokazuje jedan mladi par iz Tajvana (Kina). Miš i Rajan su oprilikom iznajmljivanja ovog stana od jedne starije dame zatekli prostor u jako lošem stanju, a onda su predložili da renoviraju stan i tako na duže vreme iznajme dom za sebe. Vlasnica stana je pristala, a pošto su dizajneri eneterijera, ovaj par je našao pametna i jeftina rešenja koja možete da primenite i vi u svom domu.

U stan se ulazi preko krova zgrade, odnosno kroz čarobnu terasu punu bujnog zelenila. Kako je par naveo, želeli su da u domu naprave taj mini efekat džungle. Većinu stvari u domu su sami napravili, a mnogo toga je kupljeno u prodavnicama polovne robe. Na taj način su puno uštedeli, a kako bi stan potpuno transformisali, skinuli su plafon i napravili potpuno drugačiji raspored.

Prvobitno su u stanu dnevni brovak i spavaća soba delili isti prostor u potkrovlju iznad kuhinje, a sada je taj prostor samo spavaća soba. Ceo donji deo je sada sastavljen od dnevne sobe, kuhinje i trpezarije. Prostor je izgledao skučeno, a sa novim rasporedom i plafonima koje su ručno pravili od šper ploča, postao je svetliji i otvoreniji. U stepeništu koji vodi ka spavaćem delu napravljen je prostor za skladištenje. Prostor za ručanje je u sklopu dnevne sobe, a pošto ne gledaju televiziju, par je prekoputa sofe postavio umetničke slike kako bi dodali vizualni efekat.

Dom je uređen u kombinaciji retro i modernog, a sadrži i puno autentičnih detalja poput slika, dekorativnih jastučića, ukrasa u makrame tehnici i biljaka. Kuhinja je od dnevne sobe odvojena zavesom, prostor je uzak, ali pametno organizovan. Sa leve strane nalazi se sve za kuhinju koju je par sam napravio, čak su sami i obojili pločice, kako navode u boju "čaja sa mlekom". Sa druge strane kuhinje se nalazi polica, kao improvizovani mini šank, koja savršeno može da posluži za doručkovanje.

Youtube/Printscreen/NEVER TOO SMALL Renoviranje iznajmljenog stana

Kako bi uštedeli prostor na kupatilu su klizna vrata. Iz spavaće sobe se ulazi u garderober koji takođe može da posluži i kao prostor za rad jer ima sto za izvlačenje i u nekoliko koraka postaje mini kancelarija. Još jedna štedljiva stvar jeste to što je par nameštaj za terasu napravio od drvenih paleta.

Preporučuju svima koji žele da renovirjau dom da koriste ono što već imaju od materijala, da uzmu besplatan materijal ili da kupuju u radnjama polovne garderobe, jer, kako navode, prednost nije samo održivost i ekoliška svest, već i to što ćete uštedeti puno novca. "Nesavršenosti mogu dodati neobičan duh i autentičnost prostoru" - objašnjava Miš.

Pogledajte u video prilogu ispod kako izgleda ceo stan - možda pronađete neke ideje i za uređenje svog prostora!

Izvor: Sensa