I ako niste previše skloni održavanju reda u kući to ne znači da verovatno često ne poželite da postavite nove standarde i organizujete svoj prostore bolje. U ovome vam može pomoći feng šui posebno 5 osnovnih elemenata koji čine veliki deo ove drevne mudrosti. Veština koja je stara hiljadama godina i koja obećava optimalan protok energije kroz dom za dobrobit njegovih stanara, počiva na pravilnoj upotrebi i raspoređivanju osnovnih 5 elemenata: voda, zemlja, metal, drvo i vatra. Svi oni najbolje funkcionišu kada se pravilno kombinuju i zato predstavljamo kratak vodič kako da unesete svih 5 elemenata u svoj dom.

Feng šui stručnjaci podsećaju da uzrok neravnoteže koju osećamo može biti upravo disbalans ovih pet osnovnih elemenata. Preporuka je da se pre nego što počnete da sređujete kuću postavite i sebi pitanje u kojim segmentima života vam možda treba više stimulacije a u kojima smirenje. Da li ste konstantno nervozni i osećate da ste na ivici? Da li osećate da vam nedostaje nešto da pokrenete kreativne sokove? Pažljivo raspolaganje elementima u domu može da pomogne.

1. Voda
Element vode je povezan sa izobiljem, prosperitetom, pokretom, pročišćenjem i protokom emocija. Ali kada uvodite element vode u svoj dom neka to budu mirne površine vode, a ne bučni brzaci. Element vode možete uneti na više načina: slika bistrog i mirnog jezera, plava boja ili valoviti oblici nameštaj... sve ovo može biti vaš vodeni element.

2. Vatra
Ovaj element logično povezujemo sa akcijom, strašću i slavom. Odličan je ako ga uvedemo i u radni prostor jer doprinosi tome da lakše privučemo klijente, poboljšamo svoje snalaženje u društvu i ohrabuje nas da se predstavimo svetu. Ipak, posebno je važno da ne preteramo sa vatrom jer, sjajna i vrela kakva je, može brzo i da nas sagori. Stručnjaci preporučuju malo crvene boje ali jako umereno i pažljivo, posebno u domu gde može da bude iritirajuća za ukućane.

3. Zemlja
Element zemlje je povezan sa stabilnošću i sigurnošću. Ovo važi i za odnose i poslove. Ovaj element najjednostavnije možete uneti u svoj dom kroz boje: krem i braon nijanse. Dodatno možete element zemlje pojačati i kristalima.

4. Metal
Fokus i mentalna jasnoća su povezani sa elementom metala koji igra veliku ulogu u održavanju vitalnosti, buđenju ljubavi i sticanju bogatstva. Možete u svoj dom uneti detalje metalik boje – jastuke i prekrivače ali možete i unesti sitne dekorativne predmete od metala.

5. Drvo
Rast, ekspanzija, kreativnost i rađanje su povezani sa elementom drveta. Najjednostavniji i najefikasniji način da unesete ovaj element jesu prave biljke kao i zeleni tonovi u dekoru. Najbolje biljke za bogatstvo i obilje su afrička ljubičica i stablo novca. Veštačke biljke se ne preporučuju jer uzrokuju stagnaciju energije.

Izvor: Sensa