Kristaloterapija, kako je popularno prozvana šezdesetih godina prošlog veka, poslednjih nekoliko godina beleži sve veću popularnost. Glumica Gvinet Paltrou na svojoj lifestyle stranici, kristale prodaje za čišćenje vode od negativne energije, pevačica Adel, navodno, bez njih ne izlazi...
Upotreba kristala se zansiva na drevnom, ezoteričnom verovanju da kristali poseduju moći, energetske vibracije ili frekvencije koje se prenose na ljude. Drugim rečima, zagovornici kristaloterapije veruju da mineralno kamenje deluje kao energetski kanal koji dopušta pozitivnoj i isceljujućoj energiji da uđe u naše telo, a istovremeno negativnu izvlače napolje, onu koja uzrokuje tegobe. Ne postoje naučno utemeljena istraživanja o delotvornosti kristaloterapije, često se citira studija londonskog univerziteta Goldsmiths, koja sugeriše da isceljivanje kristalima deluje po principu placebo efekta.

Kako birati i koristiti kristale:

Ukoliko kristalima pristupimo kao zabavnoj i relaksirajućoj aktivnosti predlažemo ovih pet uputstava za kupovinu i korišćenje kristala.

1. Ako odlučite da se družite s kristalima, najbolje je da ih odaberete oslanjajući se na sopstvenu intuiciju. Izaberite kristal koji vam se od ponuđenih najviše svidi. Ta ljubav na prvi pogled najčešće je, objašnjava Vesna Ivanović u knjizi Život i alkemija kristala, najbolji i najjednostavniji kriterijum pri izboru kristala. Međutim, to ne znači uvek da je on i pravi. Autorka dodaje da pre svega morate da odredite nameru za koju nabavljate kristal. Da li tražite amajliju, kristal za rad na čakrama ili za nešto treće? Ako u izboru ne može da vam pomogne osoba u prodavnici, uzmite kristal prema svom ukusu. Kada ga izaberete, držite ga u ruci jedan, dva minuta, okrećite ga dok vam ne „legne”. Ako vam bilo što smeta ili ako vas kristal hladi, odložite ga, pa na isti način isprobajte neki drugi. Ako osetite da se kamen u vašoj ruci zagrejao i još vam se sviđa, to znači da ste odabrali svoj pravi kamen.

2. Nakon kupovine, kamen treba očistiti, ali ne od prašine i sličnih nečistoća, nego od nepoželjnih energija, kako bismo ga doveli u prirodnu ravnotežu. Naime, mnogi ljudi su ga dirali i prešao je dug put do nas, od rudnika iz neke egzotične zemlje, pa lomljenja i transporta, do ruku trgovaca. Sve je to, zahvaljujući njegovom prirodnom svojstvu akumuliranja i transformisanja energije, ostalo u njemu zabeleženo, kao neki energetski zapis, koji je mogao da poremeti njegovu prirodnu vibraciju i polaritet. Kristali se čiste pod mlazom tečne vode. Pustite da voda po njima teče oko pet minuta, a prvi put može i duže. Ovaj postupak čišćenja, ili neke druge metode čišćenja, ponavljajte svakih 7, 10 ili 15 dana, a ako koristite kristal za lečenje, obavezno ga očistite nakon svake upotrebe. Osim vodom, kristal može da se očisti polaganjem u posudicu s kamenčićima gorskog kristala ili hematita (koji je pogodan za nakit od kristala) ili pak stavljanjem u vodu u kojoj se nalazi samleveni kvarc. Ako ste iskusni, možete da ga očistite metodom disanja i vizuelizacije. Držeći ga obema rukama i prevrćući ga, lagano izdišete i udišete na sve njegove površine sedam puta i vizuelizujete prilično čist, od prethodnih slika i energija, očišćen kamen.

3. Kada je kristal očišćen od nepoželjnih energija, potrebno je uskladiti vibracije njegove kristalne strukture s vibracijama Zemlje i Svemira. Najbolje će da se napuni energijom zakopan u zemlju, a prvi put je najbolje ostaviti ga 24 sata. Mnogi kristali vole i Sunce (ali ne i ametist koji se puni energijom punog Meseca), pa mogu da se ostave da se nekoliko sati „sunčaju”, dok kristali koji ne vole Sunce, Mesec ili Zemlju mogu da se zakopaju u morsku so.

4. S ovako očišćenim i „napunjenim” kristalom možete započeti druženje, a to činite, savetuje autorka, postepeno produžavajući trajanje, od 2 do 3 minuta. Kad se priviknete na kristal, možete da ga nosite sa sobom, u džepu ili u torbici, da ga čuvate na noćnom stočiću ili u automobilu i da ga koristite tokom meditacije.

5. Kad malo bolje upoznate kristaloterapiju, možete da se upustite u programiranje kamenja – projektujući svoje mentalne projekcije na njega. Da biste u njega „ugradili” svoju nameru, držite kristal u ruci vizuelizujući svetlo kako prolazi kroz njega, a zatim otpustite svoju nameru. Na primer, ako imate komad citrina (kamen uspeha) možete misliti na poslovni napredak ili pronalaženje boljeg posla.

Izvor: Sensa