U poslednjih nekoliko godina povećalo se interesovanje za kristale u svetu welnessa i alternativne medicine. Danas se kristali koriste u razne svrhe, od parfema natopljenih kristalima do energetskih ogrlica sa isceljujućim dragim i poludragim kamenjem, tretmanima lica i masažama.

Drevne civilizacije su koristile kristale u svrhu isceljenja, a iako ne postoje dokazi da moć kristala zaista može da utiče na energiju, zdravlje i blagostanje čoveka, mnogi ih koriste i veruju da lepi kamenčići imaju pozitivan efekat.

Kristali nisu obično kamenje, već plemeniti kamen na kojem se svetlost prelama, pa zbog toga neki veruju da imaju posebne energetske vibracije koje utiču na čovekovo psihofizičko stanje. "Ove vibracije i frekvencije se takođe mogu shvatiti kao či, ili vitalna energija koja čini bilo koje živo biće", objašnjava Dženel Kim, doktor kineske medicine.

Holistički kiropraktičar iz Los Anđelesa Aleksandra Trevisan objašnjava: "Kristali za lečenje obično drže jednu ili više frekvencija na visokom kraju energetske skale (ljubav, jasnoća i nada) ili odbijaju energiju sa donjeg kraja energetske skale (bes, ljubomora i očaj)."

Osobe koje se bave kristaloterapijom smatraju da kristali mogu povoljno uticati i na psihičko stanje čoveka - poboljšavaju kreativnost, koncentraciju, fokus, smanjuju stres, mogu pomoći kod nesanice, napetosti...

Kristali se mogu koristiti tokom meditacije, nositi se u torbi ili džepu, koristiti kao dekoracija doma ili poslovnog prostora, ali i u tretmanima lica, masažama, pa čak i kiropraktičkim tretmanima.

Postoji veliki broj kristala, kao i raznovrsni načini kako da izaberete pravi za sebe. Možete se raspitati za njegovo dejstvo, konsultovati se sa stručnjakom, a astrolozi smatraju da je svaki kristal povezan sa određenim horoskopskim znakom.

Neki od najčešće korišćenih kristala su rozen kvarc, ametist, mesečev kamen, obsidian, tigrovo oko, žad i drugi.

Izvor: Sensa