Boja: Zlatna ili smeđa

Izgled: Metalik, može da bude teseralan, mali do srednje velicine

Učestalost: Lako dostupan

Izvor: Britanija, Severna Amerika, Čile, Peru

Osobine: Gvozdeni pirit je odličan energetski štit. Ne dozvoljava da prodre negativna energija i zagađivači na svim nivoima, uključujući i infektivne bolesti. Kada se nosi oko vrata, štiti fizičko i sva suptilna tela, odbijajući zlo i opasnost.

Gvozdeni pirit je veoma pozitivan kamen. Prevazilazi inerciju i osećaj nepodesnosti. Olakšava prodiranje u sposobnosti i potencijal, podstiče protok ideja. Komad gvozdenog pirita na radnom stolu obogaćuje energijom prostor okolo. Koristan je kada se smišljaju krupni poslovni planovi. Ovaj kamen podučava kako da vidite iza fasade, ono što zaista jeste, i podstiče diplomatiju.

Čudesni kristal koji privlači bogatstvo: citrin nas puni energijom i štiti auru...

Na psihološkom nivou, gvozdeni pirit oslobađa anksioznosti i frustracije, i podstiče samopoštovanje i samopouzdanje. Koristan je za muškarce koji se osećaju inferiornima, zato što im podstiče pouzdanje u sebe i u svoju muškost, mogao bi da bude previše snažan za "mačo" muškarce, izazivajući agresivnost. Pomaže ženama da prevaziđu komplekse robovanja i inferiornosti.

Gvozdeni pirit ubrzava mentalnu aktivnost, tako što pojačava dotok krvi u mozak. Popravlja pamćenje i sećanje. Teseralni pirit posebno širi i strukturira mentalne sposobnosti, usklađuje instikt sa intuicijom, kreativnost sa analizom.

Na emotivnom nivou, gvozdeni pirit je koristan kod melanholije i dubokog očaja.

Na fizičkom nivou, gvozdeni pirit povećava energiju i prevazilazi umaranje. Blokira odlive energije iz fizičkog tela i iz aure. Gvozdeni pirit podstiče snabdevanje krvi kiseonikom i jača vaskularni sistem. Ovo je kamen koji sadrži ideal savršenog zdravlja i blagostanja. U lečenju deluje ekstremno brzo, izvlačeći na videlo uzroke lošeg zdravlja kako bi se ispitali. Naročito je koristan za dopiranje do korena karmičke ili psihomatske bolesti.

Safir za veru, ahat za nadu: koji je najbolji kristal za vaš horoskopski znak...

Lečenje: Gvozdeni pirit leči kosti i stimuliše nastajanje ćelija, sanira oštećenje DNK, usklađuje meridijane, leči nesanicu i probleme sa želucem. Jača digestivni trakt i neutrališe toksine unete kroz hranu, potmopaže vaskularni i respiratorni sistem, podstiče kiseonik u krvotoku. Gvozdeni pirit je koristan za pluća, ublažava astmu i bronhitis.

Položaj: Nositi na vratu u vrećici, ili držati ispod jastuka.

Izvor: Enciklopedija kristala