Prolećno generalno čišćenje je obavezno u svakom domu. To je period kada čistimo prostor od nereda, osvežavamo dom, činimo ga otvorenijim i svetlijim - ulazimo sa novom energijom u domu u novu sezonu. Kada je dom uredan i sređen, i mi se osećamo bolje i srećnije u svom prostoru.

Otkrivamo koje 3 stavri treba da očistite/izbacite iz svog doma pre proleća:

1. Oslobađanje od nereda - Za feng šui, nered je najveći neprijatelj jer zadržava lošu i ustajalu energiju, blokirajući protok zdrave energije, i na isti način utiče na živote onih koji žive u neredu. Nered može pojačati depresivno raspoloženje, umor i stres. Zbog toga se morate osloboditi nereda. To znači da se otarasite smeća unutar i izvan kuće ili stana, sredite i okrečite zidove, vodite računa o bašti, travnjaku itd. Vaša odgovornost je daleko izvan zidova. Zbog toga je važno obratiti pažnju i na uređenje vašeg okruženja ako živite u kući. Fizički nered takođe nije dobar. Prašina, paučina, pretrpani predmeti, stvari sa polica i ormara ne čine vam nikakvu uslugu. Feng šui pravilo je jasno: bacite, poklonite ili prodajte sve što niste koristili u poslednjih šest meseci. Organizujte ormane i police.

2. Čišćenje emocionalnog smeća - Ovo je verovatno najteži korak u procesu čišćenja, ali u isto vreme i najvažniji. Neizgovorene stvari, nerešeni odnosi, pronalaženje grešaka kod drugih, emocionalna manipulacija itd. Jedina osoba koju možemo da promenimo smo mi sami. Rešavajte nesuglasice, pronalazite kompromise, preuzimajte odgovornost za svoje postupke i posledice, opraštajte, vraćajte dugove, obračunavajte se sa starim prijateljima, tražite oproštaj. To će vam dati mir i omogućiti vam da nastavite dalje.

3. Uklonite sve negativne stvari koje vas okružuju - Za bolje zdravlje, oslobodite se stvari koje blokiraju protok vaše energije u kuhinji, na kuhinjskim elementima i u frižideru. Nemojte to raditi sa hemikalijama, već sa prirodnim sredstvima za čišćenje (koristite domaća sredstva poput sirćeta, limuna, sode bkarbone itd.). Temeljno očistite i odložite nepotrebne stvari iz spavaće sobe i kupatila. I ovde važi isto pravilo: ono što niste koristili u poslednjih šest meseci mora da nestane. Očistite prozore, prostor ispod kreveta, uredite sobe u prolećnom duhu. Donesite nove biljke u svoj dom. Bujno i aromatično bilje poput ruzmarina i nane može biti lep dodatak vašoj kuhinji.

Izvor: Sensa