Sreća i uspeh se ne dešavaju sami od sebe, na njima se radi, oni se grade. Ukoliko želite da vam se otvore novi i bolji putevi, važno je da ne zaboravite na sebe, posvetite se ličnom razvoju. U moru obaveza i zadtak, odnosa, često zaboravljamo da se posvetimo sebi. Koliko ste puta udovoljavali drugima, a koliko ste puta ignorisali svoje potrebe? Vreme je da se ovo promeni i da uradite nešto dobro i važno za sebe, odnosno da vam to postane deo rutine.

Evo kojih 12 stvari ćete morati da radite ako želite da vodite život na koji možete biti ponosni:

1. Počnite da preuzimate vlasništvo nad svojim životom - Postoji život koji vam se dešava i život koji vi želite da se dogodi. Morate se fokusirati na ovo drugo. To znači preuzimanje kontrole nad životnim stvarima i odgovornosti prema sebi i svojim odlukama. Morate početi da se fokusirate na stvari koje možete kontrolisati, poluge koje možete povući da promenite način na koji se situacije odvijaju. Imate mnogo više moći nego što mislite i morate početi da usmeravate tu moć ka svojim ciljevima, snovima i idealnim ishodima.

2. Počnite da se žrtvujete - Uspeh često ima cenu u smislu stvari kojih se morate odreći da biste ga postigli. Praktično je nemoguće održati sve ako želite da dostignete određeni nivo u nečemu ili ostvarite cilj ili san koji su vam važni. Zato postavite prioritete. Bez obzira u čemu želite da uspete, to mora postati jedan od vaših glavnih prioriteta u životu. Zbog toga je od suštinskog značaja da zaista, iskreno želite ono čemu težite. Vaš cilj ili san moraju biti vredni žrtvovanja, truda i zalaganja.

3. Počnite da budete dosledni - Često je za uspeh potrebna praksa. Uspeh se retko dešava preko noći; potrebno je vreme i posvećenost. Kontinuirani rad tokom dužeg vremenskog perioda dramatično povećavaju vaše šanse za uspeh. Svaki korak, makar delovao sitno je šansa da uradite nešto veliko.

4. Počnite da se direktno suočavate sa svojim problemima - U životu ćete se suočiti sa problemima svih vrsta. Ti problemi verovatno neće nestati sami. I dok problem ostaje nerešen, visi nad vama kao oblak, oduzimajući vam energiju i fokus. Čak iako vam se neke stvari deluju nepremostivo, nemojte probleme skrivati pod tepih. Fokusirajte se na rešenja, potrudite se na tom putu i stvari će vam se raščistiti.

5. Počnite da izlazite van svoje zone komfora- Da biste postigli nešto što nikada ranije niste postigli, morate preduzeti akciju koju nikada ranije niste preduzeli. Upravo to znači gurnuti se sebe van svoje zone komfora. Koliko god je teško suočiti se sa nečim novim i nepoznatim, biće vam potrebno ako želite da postignete cilj kojem težite. Ne možete očekivati da promenite svoj život na pozitivne i zdrave načine ako ostanete zalepljeni na mestu, nespremni da se pomerite.

6. Postanite ljubazniji prema sebi - Mnogima je teško da pokažu sebi istu ljubaznost koju pokazuju prema drugima. Ukoliko ste previše kritični prema sebi, primećujete svoje nedostatke i mane, niste zadovoljni sobom, vreme je da prema sebi zauzmete ljubazan stav. Mentalna strana uspeha je pola bitke. Ljubazniji način razmišljanja podstiče snagu, jasnoću misli, kreativnost i još mnogo toga.

7. Počnite da verujete u sebe - Ako verujete da možete nešto da uradite, često ćete naći način da to uradite. Ako verujete da nešto ne možete da uradite, možete naći način da sabotirate svoje napore i popuštate. Samopouzdanje se može razviti na mnogo različitih načina. Jedan od najefikasnijih je da prepoznate sva vremena u kojima ste postigli stvari, kao i trud i odlučnost koje ste morali da uložite. Uspeli ste u toliko stvari, prevazišli ste poteškoće, postavljali ste i dostizali ciljeve iznova. Kad god se osećate kao da se borite, recite sebi da to možete.

8. Počnite da budete autentični - Ne nosite maske i ne igrajte uloge, budite svoji i poštujte svoju pravu prirodu. Tek kada živite i delujete autentično, osetićete radost zbog postizanja željenog ishoda. Postavite autentične ciljeve. Preduzmite autentičnu akciju. Budite svoje autentičnoja.

9. Počnite da se zalažete za ono u šta verujete - Deo autentičnosti je znati za šta se zalažete i volja da se borite za to. Putovanje počinje upoznavanjem sebe, svog unutrašnjeg sveta, svojih vrednosti, verovanja, želja. Morate znati šta vam je važno i zašto. Tada možete zauzeti stav i živeti svoj život u skladu sa tim stvarima. Otkrićete skoro beskrajan izvor motivacije i energije kada postanete verni sebi.

10. Počnite da verujete drugima - Vaš uspeh može uključivati druge ljude. To zahteva određeni nivo poverenja u njih. Morate verovati da neki ljudi žele da vas podrže, podstaknu na razvoj. Možda ćete morati da delegirate neke stvari drugim ljudima da biste oslobodili svoje vreme i energiju za zadatke koji su vam najvažniji. Morate biti voljni da prepustite kontrolu i verujete da se stvari neće raspasti samo zato što ne radite sve sami.

11. Počnite da ulažete u sebe - Treba da uložite u sebe, u svoje veštine, u svoje razumevanje stvari, u svoju spremnost da uradite ono što treba da se uradi. Naučite kako da ulažete u sebe i da se razvijate. Posvetite vreme sebi, svom razvoju i potrebama. Bilo da se radi o učenju, održavanju dobrog mentalnog zdravlja ili okruženju ljudima koji vam mogu pomoći da ostvarite svoje snove, budite spremni da u to uložite vreme – a ponekad i novac.

12. Počnite da uzimate slobodan dan samo za vas - Koliko god da vam je ponekad potrebno da se naterate da stvorite život i rezultate kakve želite, nikada ne smete da pritiskate više nego što vaše telo ili um mogu da podnesu. Umesto toga, morate da obezbedite da, kada vaše rezerve goriva počnu da ponestaju, ponovo napunite rezervoare tako što ćete odvojiti jedan dan isključivo da se fokusirate na sebe i svoje blagostanje.

Izvor: Sensa