Biljke u stanu unose prirodnu energiju i predstavljaju posebnu dekoraciju u vašem domu. Divne zelene puzavice koje puštaju svoje listove niz police sa knjigama, u kupatilu, sa prozorskih daski ili ormana, čine da dizajn doma izgleda posebno atraktivno. Ovim biljkama je potrebno da mogu uz određene predmete da se penju ili da slobodno padaju ako ih podignite, neophodo je zalivanje i puno svetlosti, a pošto ih možete podići visoko, predstavljaju savršeno cveće i za male stanove.

Donosimo vam spisak od 6 najboljih biljaka puzavica koje možete da gajite u svom stanu ili kući:

biljke-puzavice000001.jpg
Shutterstock 

1. Brojanica - Poreklom iz Južne Afrike, ova biljka uspeva na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti. Važno je da je zaštitite od vetra i strujanja vazdugha i da imate dobro drenirano zemljište. Što se zalivanja tiče, tretirajte je kao sukulente - ostavite da se zemlja u sadksiji potpuno osuši, proverite prstom 2/3 unutar zemlje - ako ej suvo, potrebno je biljku zaliti.

biljke-puzavice000003.jpg
Shutterstock 

2. Zlatni potos - Jedna od mnogih varijanti potosa, zlatni potos se može izdvojiti po karakterističnim žutim i zelenim listovima u obliku srca. To je prilagodljiva biljka koja može da raste u najneverovatnijim prostorima, ali preferira toplotu sunca da bi održala svoju boju. Dajte svom pothosu dovoljno vremena između zalivanja, omogućavajući da se gornja polovina zemlje osuši.

biljke-puzavice000004.jpg
Shutterstock 

3. Niz bisera - Niz bisera je sukulent koji se lako održava i koji uspeva u dobro dreniranom zemljištu sa malo perlita ili peska. Biseri na ovoj biljci su namenjeni za skladištenje vode, što je čini neverovatno otpornom na sušu. Možete je intenzivno zalivati jedne sedmice i potpuno ignorisati sledeće. Uživa u kombinaciji direktne i indirektne jake sunčeve svetlosti - stavite je blizu prozora.

biljke-puzavice000006.jpg
Shutterstock 

4. Niz kornjača - Niz kornjača je sukulent sa malim listovima koji podsećaju na oklop kornjače. Predstavlja šarmanatn dodatak na polici za knjige ili bilo gde u vašem domu, ali je važno da dobije indirektnu sunčevu svetlost i dobar deo direktne sunčeve svetlosti dnevno. Zalivaju se kao sukulenti, tek kada je zemlja potpuno suva.

biljke-puzavice000002.jpg
Shutterstock 

5. Jasmin - Biljke jasmina su poznate po svojoj divnoj aromi. Ova posebna sorta se obično uzgaja u zatvorenom prostoru i industrijska je penjačica. Uz pravu kombinaciju sunčeve svetlosti, hladnih temperatura i dobrog protoka vazduha, jasmin uspeva i može čak i cvetati. Uživa u dobrom zalivanju više puta nedeljno kako bi zemlja bila vlažna, ali ne i natopljena. S obzirom na to koliko brzo raste, rešetka nudi vrhunsku podršku za ovu biljku.

biljke-puzavice000005.jpg
Shutterstock 

6. Imela kaktus - Kaktus imele je sukulent koji u pravim uslovima daje cveće i nejestivo bobice. Najbolje raste na srednjem do slabom osvetljenju u dobro dreniranom zemljištu. Potrebe za zalivanjem biljke zavise od doba godine: U proleće i leto zalivajte kad god se površina zemlje osuši. U jesen i zimu sačekajte sa zalivanjem dok se prvih nekoliko centimetara tla ne osuši.

Izvor: Sensa