Kupovina odeće je nešto što svako od nas čini na redovnoj bazi imajući u vidu široku ponudu za svačiji džep. Kako biste produžili vek vašoj odeći, uštedeli vreme i novac, a ujedno i uključili svest o ekolologiji delimo sa vama nekoliko saveta.

Ne perite odeću često - Možda zvuči neobično ali čestim pranjem uzrokujete oštećenje vlakana. Ovo je posebno važno za hemijsko čišćenje koje “spljoštava”prirodna vlakna na nekim materijalima. Ukoliko želite samo da “osvežite”odeću iznesite je na terasu ili je okačite u naparenom kupatilu.
Koristite mrežicu za osetljiv veš - Osetljive komade garderobe kao što su  perite na ovaj način i tako ćete sačuvati vaš veš. Mrežice možete nabaviti u bilo kojoj drogeriji ili marketu.
Pratite etikete na uputstvima za pranje - Jako je važno da uvek pogledate ušivenu etiketu na vašoj garderobi kako bi znali koji način pranja treba da primenite.
Smanjite količinu deterdženta - Osim što šteti okolini prekomerena količina deterdženta učiniće da vaša odeća izgleda “beživotno i kruto”. Probajte da veš perete prirodnim deterdžentima koje možete sami napraviti u kućnoj radinosti.
Džempere slažite na policu - Nikako nemojte dozvoliti da vaš omiljeni džemper visi na vešalici jer to znači da vas za sledeću sezonu čeka rastegljeni džemper koji nikako ne biste želeli da nosite.
Koristite drvene vešalice - Osim što su postojanije drvene vešalice u odnosu na plastične, učiniće da vaša odeća ne gubi oblik i ne tegli rameni deo.

Izbor materijala

Brza svakodnevnica zahteva lagane i prijatne materijale u kojima se osećamo udobno i koji nas ne sputavaju u svakodnevnim obavezama. Neke stvari nam se na prvi pogled učine mekano i prijatno ali složićete se da nije uvek tako.
Pamuk - Uvek birajte pamuk kao prirodni materijal. Osim što pruža komfor stvara osećaj ugodnosti tokom celog dana tako da koža može da “diše”.
Lan – Ovaj materijal je pravi izbor naročito u vrelim letnjim danima. Propušta vazduh i upija vlagu, pa nas tako može rashladiti tokom sparnih i vrelih letnjih dana. Lan tokom nošenja postaje sve mekši, pa se može nositi i po nekoliko decenija.
Viskoza - Napravljena je od celuloze, a njena prednost je mekoća. Viskozne tkanine su lagane, prozračne i udobne za nošenje, pa je tako ovaj materijal postao jako popularan.
Svila - Ovaj prirodni materijalsvrstava se u luksuzne, a samim tim i vrlo udobne materijale koji upija i reguliše vlagu na površinu kože pa je leti naročito zastupljen. Zbog svog hipoalergenog svojstva svrstava se i među najzdravije tkanine.

Od materijala koje bi svakako trebalo da izbegavamo izdvojila bih poliester, akril, eko kožu, najlon...

Trikovi za brzo peglanje

Kada pričamo o najdosadnijim kućnim poslovima svakako bismo izdvojili peglanje. Retko ko uživa u peglanju gomile košulja i aiko ne postoji magični štapić, delimo sa vama nekoliko saveta koji će vam olakšati održavanje odeće.

Ukoliko želite da što pre ispeglate omiljenu odeću koristite alufoliju. Skinite presvlaku sa daske za peglanje, postavite alufoliju celom dužinom, a potom vratite presvlaku. Toplota će se zadržati pa tako nećete morati da peglate majicu sa obe strane već samo sa jedne.
Složite odeću nakon pranja - Odmah nakon što ste izvadili veš iz mašine složite ga trudeći se da ga rukama što bolje “ispravite” tako ćete izbeći dodatni stres pri samom peglanju jer će se se veš manje gužvati.

Naravno ne zaboravite da su ovo samo mali trikovi kako da lakše i brže opeglate vašu odeću, ipak magični štapić ne postoji ali praktični saveti ipak dobro dođu zar ne?

Izvor: Sensa/ Maja MIjatović, modni stilista i vlasnica brenda Stars Fashion, (Instagram profil: stars3371)