Kakav nam je dom, takvi smo iznutra i takvi smo prema životu i prema drugima. Feng šui je drevno kinesko znanje koje govori o energiji prostora. I prva lekcija u feng šui učenju je uredan, protočan i organizovan dom, prostor oslobođen od nepotrebnih stvari.
Da bi imali bolji feng šui u svom domu, treba uvek krenuti od osnova, a to je da nemate nered. U engleskom jeziku često se koristi reč clutter koja u prevodu znači nagomilani nered, odnosno previše stvari. Treba biti svestan da kada imamo previše stvari u svom prostoru, to će nas gušiti, blokirati, ometati, usporiti i otežaće nam energiju. Dakle, posledice nagomilanog nereda su poprilične. Čak i ako su složene uredno u ormaru, naša energija će ih osetiti i naše telo će reagovati shodno energiji prostora.

Kako smo mi energetska bića, na nas utiče sve što je oko nas. Tako na primer:

  • kad smo u prirodi - mi se obnavljamo
  • kada smo u saobraćaju u gužvi - možemo da osećamo stres, oprez, blago ili jače grčenje u stomaku;
  • kada smo u neurednom, zamazanom ili stvarima zagušenom prostoru - možemo da se osećamo odbojno, pritisnuto, umorno;
  • kada smo u prostranom, prozračnom, urednom i lepom prostoru - osećaćemo se opušteno, mirno i poželećemo da u njemu provedemo više vremena.

Setite se različitih prostora u kojima ste bili i kako ste se u njima osećali.

Raščišćavanje stvari u prostoru koje vam ne trebaju i koje ne koristite je divan poklon koji možete dati sebi i svom domu. Ne samo da ćete se osećati dobro, ne samo da će vaš dom prodisati, nego ćete se otvoriti za nove stvari i nove prilike u životu.
Jedna vrlo uspešna žena, Deniz Dafild-Tomas, mentorka za novac, u svojim savetima i tečaju za manifestovanje i ostvarivanje želja, navodi da je njen prvi korak u manifestaciji koji i sama uvek koristi – raščišćavanje nereda u prostoru. Šta god je želela da ostvari u životu, uvek je prvo kretala sa raščišćavanjem nereda u domu.

Proleće je savršeno vreme za promene i za sklanjanje iz doma stvari koje nam ne koriste, jer je proleće jang energija, energija buđenja i savršena je za raščišćavanje u domu. Ako ste godinama nakupljali stvari, treba će vam više energije i vremena da krenete da ih raščišćavate.

Krenite po malo i istrajno. Krenite od malih stvari, npr. jedne fioke ili jedne police ili samo frižidera

Imajte pozitivan unutrašnji dijalog. Budite ponosi na sebe, na svaki mali napredak, na svaki mali korak obavljenog. Budite uvek svesni da uz sve obaveze koje imate, radite najbolje što možete. Budite sebi najbolja moguća podrška. Navijajte za sebe. Umesto rečenice „Opet to nisam učinio/učinila…“, radije recite sebi: „Znam da hoću“ i uvrstite tu obavezu u raspored.

Za prostorije u kojima imate puno nepotrebnih stvari izdvojite ceo dan ili čak vikend. Možda vam može biti od pomoći da niste sami i da je sa vama prijateljica/prijatelj ili partner/partnerka.

Raščišćavanje nereda je vrlo moćna praksa koju sami sprovodite, time ćete svakako doprineti boljoj energiji u prostoru. To je odlična osnova za dobar feng šui u vašem domu.

Izvor: Sensa/Sensa.hr/ Nikolina Balenović, intuitivna i dipl. feng šui savetnica