Od useljenja do godišnjica, praznika do prijateljskih večera, sobne biljke su savršen poklon za proslavu životnih prekretnica. Mnoge sobne biljke imaju simbolična značenja, koja predstavljaju prijateljstvo, ljubav ili prosperitet. Bez obzira na to, zelenilo jednostavno donosi radost i lepotu u svaki dom. Kućne biljke takođe imaju otpornost, traju mnogo duže od buketa ruža ili boce vina.

Otkrivamo 12 najboljih sobnih biljaka kao poklon:

1. Monstera

Ova kućna biljka je omiljena zbog svoje lakoće nege i jedinstvenog lišća. Monstera je poznata po prirodnim, nepravilnim rupama koje obeležavaju njene ogromne listove. Ove biljke mogu da narastu prilično velike, rastu do 3 metra u visinu i širinu, pa se uverite da osoba kojoj poklanjate ima dovoljno prostora. Monstera predstavlja čast, poštovanje i dugovečnost, čineći divan poklon dragim ljudima u vašem životu.

2. Biljka zmija

Skoro neuništiva biljka zmija (Sanseveria), savršena je za vlasnike kućnih biljaka početnika ili ljude koji nemaju puno svetla u svom domu ili kancelariji. Biljka zmija je arhitektonski dragulj, sa debelim lišćem nalik maču koje stvara jake vertikalne linije. Dostupno je nekoliko sorti, sa različitim oblicima i šarama listova, a svaka raste do različite veličine. Takođe se kaže da biljka donosi sreću i predstavlja odlučnost. Koji je bolji poklon za nekoga ko počinje novi posao?

3. Krasula

Sporo rastući član porodice sukulenta, biljka krasula se naziva biljka novca, srećna biljka ili drvo prijateljstva, što vam daje predstavu o simbolici biljke. Predstavljajući rast, prosperitet i obnovu, odličan su sveobuhvatni poklon za svadbe, rođendane, godišnjice i druge proslave. Vole tople i suve uslove u većini domova. Takođe su prilično tolerantne prema zanemarivanju, što čini biljku dobrim izborom za ljude koji su previše zaposleni. Mogu biti veoma dugovečne, preživljavajući decenijama uz odgovarajuću negu.

4. Zamija

Još jedna odlična biljka za početnike ili nekoga ko mnogo putuje. Takođe su odlična biljka za kancelariju, jer tolerišu uslove slabog osvetljenja. Potrebna im je voda samo svake 2 do 3 nedelje i nisu izbirljive u pogledu vlažnosti. Sve to, i dalje izgledaju sjajno, sa debelim, tamnozelenim listovima koji se drže pod oštrim uglom u odnosu na stabljike. Ponekad se naziva biljka večnosti ili drvo sreće.

5. Ženska sreća

Jedna od retkih biljaka koja će cvetati pri slabom osvetljenju, spatifilijum ili ženska sreća, predstavlja jednu od omiljenih biljaka zbog svojih upadljivih cvetova boje slonovače i sjajnog lišća. Simboli mira, nade, utehe i saosećanja, često se poklanjaju osobama kojima je potrebno ohrabrenje.

6. Maranta

Ova biljka kaže "hvala". Predstavljajući zahvalnost, biljka maranta ima prekrasno lišće sa šarama i ružičastim žilicama koje se ističu na tamnozelenoj pozadini. Ova izdržljiva sobna biljka sporo raste i lako se održava. Uobičajeno ime potiče od sklonosti listova da se savijaju noću, kao ruke u molitvi. Ova simbolika čini biljku promišljenim poklonom za nekoga kome je potrebna uteha.

7. Kalatea

Postoji mnogo prekrasnih sorti i vrsta kalateje koje možete izabrati, od kojih sve imaju vizuelno upečatljive šare listova. Nije previše izazovna za negu. Među najjednostavnijim vrstama u ovoj grupi je biljka zvečarka (Calathea lancifolia) koja ima dugačke, uske listove sa nabranom ivicom. Svetlozelena površina lišća je uočena tamnim oznakama koje se kreću u naizmeničnom šaru niz dužinu lista, a donja strana je bogate ljubičaste boje. Kalatea simbolizuje nove početke, čineći divan poklon za nekoga ko započne novi posao, useli se u novi dom ili započne bilo koji od mnogih novih početaka u životu.

8. Orhideja

Orhideje su poznate kao simbol lepote i čistoće, ali njihovo specifično značenje može da varira u zavisnosti od boje cveta. Bele orhideje predstavljaju nevinost, dok crvene simbolizuju goruću ljubav. Žute orhideje su simbol prijateljstva ili novih početaka, a ljubičaste orhideje predstavljaju divljenje i poštovanje. Bez obzira na priliku, ne možete pogrešiti ako poklonite orhideju. Iako imaju reputaciju da su teške za negu, mnoge orhideje su prilično jednostavne za brigu. Orhideje zadržavaju svoje cveće od nekoliko nedelja do meseci. Kaad nestanu cvetovi, negujte je sa ljubavlju i vaša orhideja će opet procvetati. Kada birate orhideju, izaberite onu koja još nije otvorila sve svoje cvetove da biste obezbedili duže prvobitno cvetanje.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Otrovno cveće Tiktok/ucahteam