Krasula ili drvo novca je biljka koja oplemenjuje prostor u mnogim domovima. Izuzetno je dekorativna, lako se uzgaja i oduševljava mesnatim zelenim listovima i razgranatom mini "krošnjom". Pošto su liske krasule u obliku novčića, nazivaju je i "drvo novca". U feng šuiju se takođe smatra da ova biljka povoljno utiče na finansije i obilje u domu. Ali kako bi vam ulepšavala kuću i donela blagodeti, važno je da je negujete na pravi način i sa puno ljubavi. Otkrivamo vam sve što treba da znate o uzgajanju i održavanju krasule, biljke novca.

Razmnožavanje krasule

Krasula se se lako razmnožava reznicama stabljika ili listova. Da biste to uradili, čistim nožem odrežite zdrav list ili zdravu stabljiku sa nekoliko listova. Stavite reznicu na čisto i suvo mesto i ostavite da raste i pusti koren. Kada su vaše reznice ukorenjene, možete ih posaditi u saksiju, u obično zemlju za cveće i redovno zalivati. Razmnožavanje se najbolje vrši tokom vegetacije, za vreme proleća i leta.

Koje je najbolje zemljište za uzgoj krasule u saksiji?

U prirodi krasula raste na peščanom ili kamenitom tlu. Simulirajte ovo prirodno okruženje korišćenjem poroznog zemljišta, dobro drenirajućeg i organski bogatog za saksije. Možete koristiti komercijalnu mešavinu za biljke za uzgoj kaktusa i sukulenata, ali ako želite da napravite sopstvenu mešavinu za, jednostavno pomešajte u razmeri 3:3:1 pesak, baštensku zemlju i perlita.

Da li je krasuli (drvetu novca) potrebno đubrivo?

Krasule treba hraniti važnim nutrijentima da bi dobile listove svetle boje. Hranite ih od proleća do jeseni rastvorljivim, izbalansiranim đubrivom razblaženim do polovine preporučene jačine. Ne hranite se zimi, jer će za to vreme vaša krasula biti u stanju sna i odmora.

Koliko je krasuli potrebno svetlosti?

Biljci je potrebna jaka svetlost da bi dobila živopisne boje listova, ali puno Sunca ih može spržiti. Sprečite ovo tako što ćete drvo novca staviti u delimičnu senku gde može dobiti dovoljno jakog svetla. Kada uzgajate krasulu na otvorenom, pronađite mesto gde može dobiti dosta nežne jutarnje svetlosti i biće zaštićena od oštrog popodnevnog Sunca. Kada je u zatvorenom prostoru, postavite drvo novca blizu prozora gde će dobiti mnogo jarke, ali indirektne svetlosti.

Koliko često treba zalijevati krasulu?

Potrebe za zalivanjem biljaka zavisiće od uslova u vašem području. Po pravilu zahtevaju retko zalivanje. Držite zemlju suvom ili vlažnom kako biste sprečili razvoj truleži korena. Pravilo je da se gornji sloj zemlje osuši na dodir pre sledećeg zalivanja. Češće zalivanje im je potrebno tokom letnjih meseci i visokih temperatura. Zimi smanjite ili potpuno zaustavite zalivanje kako biste sprečili smrzavanje i odumiranje korena. Ukoliko je zemljište vlažno duže vreme tokom hladnoće, povećava se rizik od bolesti biljke. Važno je da listovi krasule ne budu mokri prilikom zalivanja, jer kapljice vode mogu izazvati smeđe lišće.

Koja je optimalna temperatura i vlažnost za gajenje biljke krasule?

Biljka krasula ima različitu zimsku otpornost u zavisnosti od vrste. Neke vrste mogu tolerisati umerene mrazeve ili visoke temperature. Ekstremne temperature i visoka vlažnost mogu dovesti do opadanja lišća i odumiranja. Drvo novca zahteva umerenu temperaturu sa niskom vlažnošću kako bi se ravnomerno razvijala.

Izvor: Sensa