Orhideja je za mnoge ljubitelje kućnog zelenila jedno od najzahtevnijih cveća za gajenje. Ipak, postoji nekoliko trikova koji će osigurati da preko cele godine imate zdrave i bujne orhideje u svom domu.

Pored pravilnog zalivanja i presađivanja ako uočite da je orhideji to potrebno, možete napraviti i jednostavno đubrivo koje će oporaviti vašu orhideju.

Kako stoji u objašnjenju na You Tube kanalu Happiness Garden prvi korak je da kada se i poslednja stabljika na orhideji osuši - odsecite ih sve. Ovo će pomoći orhideji da sve nutriente koje dobija usmeri u rađanje novih izdanaka. 

A zatim napravite đubrivo:

Potrebno vam je jedno belance i ljuska od jajeta. U blednder dodajte ljusku i belance, a zatim i jedan sveži list aloa vere. Dodajte 500 ml vode. Dobro izblendirajte i procedite tečnost kroz cediljku.

Dodajte 2,5 l vode kako biste dobili 3 l rastvora.

Ovaj rastvor možete raspršiti po celoj orhideji. 

Ljuska od jajet ai aloe vera sadrže mnoge nutrijente koji su važni za rast orhideje kao što su: kalcijum, kalijum, proteini... 

Ovaj rastvor možete prskati i po orhidejama koje su u cvetanju. 

Mešavinu koju ste dobili možete koristiti i na drugi način: tako što ćete je uliti direktno u zemlju. Rastvor će omogućiti biljci da se brani od bolesti i da razvije otpornost. Takođe, pomaže da orhideja zadrži neophodnu vlažnost posebno u suvom okruženju. Kombinavija nutrijenata omogućava i razvoj dobrih bakterija koje održavaju optimalan pH u saksiji.

Ovo jednostavno đubrivo jača koren, lišče i podstiče cvetanje. 

 (Sensa)

BONUS VIDEO: