Domaćice širom Srbije tradicionalno farbaju uskršnja jaja na Veliki petak, u skladu sa običajima svoga kraja. Prema narodnom verovanju, prvo jaje koje se farba za Uskrs trebalo bi da bude crvene boje – takozvana čuvarkuća - veruje se da čuvarkuća štiti domaćinstvo tokom cele godine do narednog Uskrsa, te da simbolizuje Isusovu krv i radost. U koju boju ćete ofarbati jaja, to je želja domaćice. Svaka boja jajeta ima jasnu simboliku – pa razmislite šta je potrebno vama, vašoj porodici, vašim bližnjima, pa jajima u toj boji napunite uskršnju korpu. Poslednjih godina pojavilo se mnogo neobičnih i lepih načina za dekoraciju jaja, ali mnoge domaćice su se pak vratile starim načinima da ofarbaju jaja u crveno boji ili pak u lukovini, piše Lovesensa. Porodice s malom decom farbaju jaja različitim bojama da bi se mališani radovali, a kreativci žele da naprave jedinstvenu prazničnu dekoraciju. Bez obzira na to da li ste za šaranje jaja u različitim bojama ili se pridržavate tradicije, treba da znate da postoji verovanje da svaka boja jaja ima posebno značenje. Naravo, važno je i da skuvate jaja tako da vam ne puknu.

Crvena jaja

Crvena boja ima važnu simboliku. Prema predanju, kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, posetila je cara Tiberija i na poklon mu donela korpu jaja. Car je rekao da ne veruje u Hristovo vaskrsenje kao što ne veruje da ova jaja mogu postati crvena. Prema predanju, u tom trenutku dogodilo se čudo i sva jaja su pocrvenela. Crvena boja simbol je ponovnog rađanja, poretka prirode, njenog sistema i čoveka u njoj. Crvena boja je sećanje na krv koju je Isus Hrist prolio na Golgoti kako bi spasao ljude od greha. Prvo ofarbano crveno jaje je čuvarkuća, odnosno zaštitnik kuće i porodice. Crvena jaja možete ukrasiti listićima i cvetićima.

shutterstock_618795359.jpg
Shutterstock Šta znače boje u koje farbate jaja

Bela jaja

Bela je boja nevinosti, hrabrosti i pobede Boga, odnosno svetla nad tamom - tako da je sasvim dobro da imate nekoliko neofarbanih jaja ili pak u belo obojenij jaja.

Ljubičasta jaja

Kraljevska elegantna boja koja ukazuje na prestiž i raskoš. Ipak, postoji i verovanje da ljubičasta boja simbolizuje i sećanje na mučenje kroz koje je Isus Hristos prošao da bi sačuvao narod.

Ružičasta jaja

Nežna i svetla roze boja simbol je radosti i ljubavi. Roze uskršnja jaja izgledaće prelepo ako ih ukrasite cvećem.

Zelena jaja

Zelena je boja razvoja, nade i života. Ako vam se dopada zelena boja i njena simbolika, ne morate da farbate jaja u zeleno. Možete ukrasiti jaja zelenim liskama, cvetovima ili mahovinom. Sve više ljudi želi duh prirode na prazničnoj trpezi, a ne sumnjamo da bi se porodica i gosti pozitivno iznenadili.

Žuta i zlatna jaja

Kao najlepši zraci sunca, ova boja predstavlja radost. Vaskrs je najveći i radostan hrišćanski praznik, pa nećete pogrešiti ako ofarbate jaja u ove tople boje.

Svetloplava jaja

Ovo je boja koja simbolizuje raj ili nebo i vodu. Svetloplava boja takođe označava početak novog stvaranja, mir i sklad. Naime, čisto plavo nebo i kiša su ti koji omogućuju razvoj novog proleća.

Narandžasta jaja

Narandžasta boja predstavlja nadu i povezuje se s novim svitanjem, početkom novog dana i novog godišnjeg doba.

shutterstock_2380321649.jpg
Shutterstock Šta znače boje u koje farbate jaja

Koliko jaja valja ofarbati?

Koliko će jaja ofarbati, domaćice određuju prema potrebama svoje porodice. No, prema starom verovanju, trebalo bi ofarbati tačno 33 jajeta – taj broj simboliše godine Isusovog života u trenutku kada je razapet.

BONUS VIDEO

kako skinuti boju od jaja sa prstiju TikTok/corinalmeister

Sensa/Z.A.