Đurđevdan je jedna od najvećih pravoslavnih praznika u svim krajevima Srbije. Danas SPC obeležava pogubljenje Svetog Georgija, mnogo pravoslavnh vernika slavi krsnu slavu Svetog Đorđa, te se u narodu poštuju mnogi običaji i obredi. Đurđevdan je nekada praznovan kao dan koji označava prelaz između zime i leta, bio je vremenska odrednica za poljske radove, zato je mnogo rituala i običaja za ovu vezano za prirodu koja buja.

Đurđevdanska kupka

Za Đurđevdan se vezuju razni stari običaji i rituali za koje se veruje da privlače blagostanje, napredak i ljubav. Jedan od najpoznatijih rituala jeste priprema đurđevdanske kupke. U posudu napunjenu vodom stavlja se razno prolećno bilje, a zatim dren, zdravac, grabež, a neki stavljaju i čuvarkuću, odnosno prvo ofarbano uskršnje crveno jaje ili čuvarkuću. Ova kupka se najčepšće pravi noć pred Đurđevdan, ostavlja se ispod ruže da prenoći, pa se na Đurđevdan ovom kupkom umivaju deca da bi bila zdrava, devojke da bi pronašle srodnu dušu, stariji da bi bili zdravi i domaćin da bi kuća bila sačuvana od loših sila.

Na Đurđevdan biljke imaju moć
Foto: Shutterstock Običaji na Đurđevdan

Venčići za kapiju i vrata

Uoči Đurđevdana trebalo bi da se napravi venac koji se stavlja na ulazna vrata i na kapiju, kako bi u kući bilo zdravlja i blagostanja, a na njivi ploda i roda. Običaj je da se na Đurđevdan sve kapije okite vencima koji se prave od posebne vrste biljaka i cveća prema starom verovanju. Na ovaj praznik bere se đurđevdansko cveće, a to su maslačak, đurđevak i mlečika. Od tog cveća se pletu venčići i stavljaju se na vrata ili kapiju kako bi u domu vladala sreća i zdravlje i kako bi godina bila rodna. Nekada su se na Đurđevdan od leske pravili krstići koji štite od zlih sila. takođe, stari običaj je da se na Đurđevdan pali vatra kako bi se oterala negativna energija.

Kako se plete venac za Đurđevdan
Shutterstock Običaji na Đurđevdan

Kako se plete venac

Najčešće se koristi mlečika, nežna i mekana poljska biljka, pogodna za oblikovanje. Biljke podelite pa vezujte koncem ili tanjim kanapom jedne za drugi. Krug ukrasite poljskim cvećem ili lekovitim biljem – drenom (za dobro zdravlje ukućana), grabom (da se neudate devojke i neoženjeni momci "grabe" za partnere), kamilicom ili sezonskim cvećem po želji. Cveće možete plesti zajedno s mlečikom ili dodati kasnije i učvrstiti koncem. U nekim krajevima običaj je da se na venac zabode jedna grana mlade leske (lešnika). Osim mlečike, za pravljenje venca može da se koristi i mirisni đurđevak.

Na Đurđevdan biljke imaju moć
Shutterstock Običaji na Đurđevdan

Ljuljaška na grabu

Jedno drvo na Đurđevdan ima posebno značenje, a to je grab. Verovalo se da danas treba da se zaljuljate na grani ovog drveta kako bi se vaša simpatija u vas zaljubila.

Pročitajte i Kako da ublažite prolećne alergije prema savetima Momčila Antonijevića.

BONUS VIDEO:

DANAS JE ĐURĐEVDAN Kurir televizija

 Sensa/Z.A.