Leto je najlepše godišnje doba dok ne začujete zujanje komaraca oko uha i glave tokom letnje večeri i ne počnete da se češkate. Sreća naša pa postoje biljke koje vas mogu zaštititi od nesnosnih letećih posetilaca koji se pojavljuju niotkuda i neprijatno nas iznenade.

I ništa i niko kao komarci ne može da pokvari prijatno veče u dvorištu ili na terasi, a pravi problemi nastaju kada vam uđu u dom i kad tokom noći pokušavate da ih ulovite. Postoje razna sredstva protiv komaraca, mnoga od njih sadrže hemikalije, a neka se ne preporučuju ukoliko imate decu. Zato možete da posadite ili da kupite biljke koje štite od dosadnih insekata u letnjim noćima.

Kako provodimo sve više vremena na terasi ili u bašti, u svom kutku za uživanje punom cveća, pitali smo Slađanu Milosavljević, pejzažnu arhitektkinju iz Studija KOTA S, koje biljke treba da zasadimo kako bismo oterali dosadne „krvopije“.

Postoje biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce jer luče određene supstance koje im smetaju.

Slađana nam je odala tajnu kojih se 5 biljaka lako gaje, a koje odlično odbijaju komarace. Možete da ih posadite u dvorištu ili u saksiji na terasi, da ih držite na prozorskoj dasci ili stavite u vazu. Nama prijatno mirišu, a komarcima su noćna mora.

Bosiljak, lavanda, limun trava, ruzmarin i neven su odlični prirodni repelenti protiv komaraca, kaže Slađana, a njedna ne traži niaikve specijalne uslove.

Bosiljak (Ocimum basilicum)

shutterstock_2366111163.jpg
Shutterstock Biljke koje teraju komarce

Saksija puna mirisnog slatkog bosiljka (Ocimum basilicum) pomoći će vam da uživate u prirodi na otvorenom, u miru i tišini. To je jedna od retkih biljaka koja odiše jakim mirisom i kada je ne gnječenje ili ne kidate listove. Samo stavite saksiju na prozor ili na sto u bašti. Bosiljak najbolje raste u vlažnom, dobro dreniranom zemljištu, a odlično podnosi direktno izlaganje suncu.

shutterstock_2474455725.jpg
Shutterstock Biljke koje teraju komarce

Lavanda (Lavandula officinalis)

shutterstock_1662403561.jpg
Shutterstock Biljke koje teraju komarce

Leto nas u mašti vodi na polja lavande, ljubičasto i divno. Uživamo u mirisu ove biljke i radujemo se što komarci ne dele sa nama to zadovoljstvo: kada osete miris lavande, oni će odmah odzujati. Najbolja sorta ove biljke protiv komaraca jeste lavandin jer sadrži visoku koncentraciju kamfora, a njegov miris odbija insekte. Nema velikih zahteva kada je reč o kvalitetu zemljišta, voli sunce, gaji se ekonomično, a vole je i pčele.

shutterstock_150937403.jpg
Shutterstock Biljke koje teraju komarce

Limun trava (Cymbopogon nardus)

shutterstock_2198366983.jpg
Shutterstock Biljke koje teraju komarce

Eterično ulje limun trave (Cymbopogon nardus) svojim mirisom odbija insekte. Poznata po svom prepoznatljivom mirisu, limun trava je najčešće korišćeni prirodni sastojak u sredstvima protiv komaraca. Ova višestruka biljka je sastojak mnogih komercijalnih krema koje štite od ovih insekata. Uljni ekstrakt limun trave može se prskati oko bilo kojeg područja, a njegov miris je sličan citrusima. Dobro raste na sunčanom mestu i u blago vlažnoj zemlji.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

shutterstock_1095648029.jpg
Shutterstock Biljke koje teraju komarce

Još jedna biljka koja super odbija komarce jeste ruzmarin. Njegov drvenasti miris je upravo ono što drži komarce na pristojnoj udaljenosti, ali i moljce i mušice. Za snažan i trenutni efekat na otvorenim površinama možete zakačiti lišće ruzmarina na balkon ili terasu. Najbolje preživljava u dobro dreniranom zemljištu kada je delimično izložen suncu.

Neven (Calendula officinalis)

shutterstock_1516881473.jpg
Shutterstock Biljke koje teraju komarce

Neven (Calendula officinalis) uzgaja se zbog svoje lepote i mirisa. Cvetovi nevena u prelepim nijansama žute, narandžaste i tamnocrvene ulepšavaju svaki prostor, a miris odvraća komarce i druge insekte. Neven se lako uzgaja, zahteva puno sunca i umereno plodno, dobro drenirano zemljište. Može da izdrži visoku temperaturu.

BONUS VIDEO:

Metod samozalivanja biljaka tiktok/joesgarden