Kako da se rashladite, to je pitanje koje danas verovatno sebi postavjate. Prema najavma RHMZ-a, predviđeno je 38 stepeni, a ekstremna toplota predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod osetljivih grupa, a to su mala deca, trudnice, starije osobe, gojazne osobe, hronični bolesnici. Telo ne bi trebalo da bude previše vruće predugo jer to može da naškodi mozgu i drugim organima, savet je američkog nacionalnog instituta za zdravlje, prenosi CNN.

Znojenje je prirodni sistem za hlađenje tela, ali kada to nije dovoljno, postoji povećan rizik od razvoja hipertermije – čiji znaci uključuju toplotne grčeve, toplotni edem i toplotni udar. Toplota u kombinaciji sa visokom vlažnošću povećava taj rizik, jer nivo zasićenosti vazduha čini da se znoj nakuplja na koži i sprečava telo da se prirodno ohladi. A bilo da li dobro ili loše podnosite ekstremnu vrućinu, da li se nalazite u klimatizovanom prostoru ili pak ne podnosite klima-uređaje, postoje načini da se rashladite i osećate prijatno i bez klime. Možete se rashladiti i korišćenjem nekih osnovnih znanja kako da kontrolišete njegove temperature. I na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu možete da pročitate preporuke kako da rashladite telo i dom kada se upale vazduh i asfalt.

Hidratacija!

Prvo i osnovno pravilo: hidrirajte se, hidrirajt se, hidrirajte se. Ne izlazite iz kuće bez flaše vode, a nju, ako možete, nosite u nekoj rashladnoj torbici, sada ih je puno na tržištu i nisu skupe.

Hidriranje je prvi i najvažniji korak u hlađenju. "Temperatura vode nije bitna jer će je vaše telo zagrejati. Ako vaše telo pati od vrućine i treba da se ohladi, to ne može bez dovoljno vlage, jer se telo hladi znojenjem", rekao je za CNN Vendel Porter, viši predavač emeritus poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu Florida. 

Osnovna oprema za napolje

Nosite šešir ili kapu.
Nosite naočare.
Nosite svetlu odeću od prirodnih materijala.
Raspršivač sa vodom ili nekom finom tečnošću.
Nabavite portabl vratni ventilator na baterije.

shutterstock_1507120484.jpg
Shutterstock 

Temperatura u zatvorenom ne sme da prelazi 30. podeljak

Rashladite prostorije u kojima boravite, naročito ukoliko u njima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina, te osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama – u kući temperatura ne bi trebalo da prelazi 30 ⁰C u toku dana, odnosno 24 ⁰C u toku noći.

Boravite u najhladnijoj prostoriji

Boravite u najhladnijoj prostoriji svog stana ili kuće, naročito noću.

Noću širom otvorite prozore

Iskoristite svežiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ako je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili.

Spustite roletne na sunčanoj strani

Smanjite količinu vrućeg vazduha koja ulazi u vaš dom. Stavite zavese, draperije ili tende na prozore koji su izloženi suncu u toku dana.

Mokri peškiri

Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali time se povećava vlažnost vazduha.

Klima nikako na manje od 7 stepeni

Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7 ˚C u odnosu na spoljnu.

I ventilatori pomažu ali do određene temperature

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35 ˚C, oni neće sprečiti nastanak zdravstvenih poteškoća vezanih za velike vrućine.

Gasite svetla i uređaje koje ne koristite

Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh, isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite. Občne sijalice zamenite LED sijalicama.

Dnevni horoskop za 2 avgust 2023 godine.
Shutterstock Šta ako nemate klimu?

Koristite hladan tuš, kadu i specijalan sapun

Hladno tuširanje ili kupka pomaže u hlađenju vašeg tela snižavanjem osnovne temperature. Za dodatnu hladnu eksploziju isprobajte sapun od peperminta. Mentol u ulju peperminta aktivira moždane receptore koji vašem telu govore da vam je hladnije.

Koristite hladne krpe na vratu ili zglobovima

Stavite hladnu krpu za pranje ili kese sa ledom (pakovanja) na pregibe ili je ogrnite oko vrata da biste ohladili telo. Ove pulsne tačke su oblasti gde su krvni sudovi blizu kože, tako da ćete se brže ohladiti.

Spavajte u prozračnoj posteljini

Pamuk je jedan od materijala koji najviše propušta vazduh, tako da pamučni čaršavi ili ćebad mogu da vam pomognu da se rashladite tokom noći. Što je manji broj niti pamuka, to je više prozračno..

Spavajte u podrumu

Ako ne možete da prespavate celu noć jer vam je prevruće, pokušajte da spavate negde pored spavaće sobe, ako je to opcija. Ako imate podrumski nivo u kući, postavite privremeni pribor za spavanje tamo.

Ne hladite i ne zamrzavajte ćebad ili odeću

Uobičajeni saveti da ostanete hladni bez klima-uređaja uključuju rashlađivanje ili zamrzavanje mokrih čarapa, ćebadi ili odeće, a zatim njihovo nošenje dok spavate. Ali to nije dobra ideja, rekao je Porter.
Zbog „količine energije koju mogu da apsorbuju iz vašeg tela te noći, biće topli za samo nekoliko minuta“, rekao je on. A onda biste imali vlažne stvari koje bi vam upropastile dušek.

Zatvorite vrata prostorija koje ne koristite

Ako niko ne koristi prostoriju, zatvorite vrata tog prostora da hladan vazduh bude ograničen samo na delove kuće.

Koristite aspirator u kuhinji i/ili kupatilu

Okrenite prekidač za izduvni ventilator u kuhinji da biste povukli vrući vazduh koji se diže nakon kuvanja ili u kupatilu da biste izvukli paru nakon tuširanja.

shutterstock_2348866389.jpg
Shutterstock 

Kuvajte ujutru ili napolju

Toplota iz rerne može vam dodatno zagrejati kuću, pa zato kuvajte ujutru ili na otvorenom.

Uživajte u zamrznutim poslasticama, s merom

Jedenje sladoleda ili sladoleda da se ohladi može na trenutak pomoći. Ali nemojte preterati sa šećerom ako ste pregrejani ili postoji opasnost da se pregrejete. Šećer bi pokrenuo vaš metabolizam i počeli biste da se osećate iznutra vruće.

Učlanite se u biblioteku i obilazite prodavnice

Ukoliko vašu kuću ne možete adekvatno da rashladite, provedite dva do tri sata dnevno u nekom drugom rashlađenom prostoru (npr. u nekoj javnoj zgradi – biblioteka, tržni centar i sl).

BONUS VIDEO:

KAKO SE BEOGRAĐANI BORE SA VRUĆINAMA: Dok se neki brčkaju u fontani, ima i onih koje ljubav greje i hladi!  Kurir televizija