Očuvanje vlage i održavanje hidrolipidnog sloja štiti kožu od spoljnih uticaja i isušivanja, a osnovni je uslov za zdravu, lepu i svežu kožu. Pred leto, svako treba nađe proizvode za negu koji kožu neguju, štite i hidriraju na prirodan način. Zato su u svetu kozmetičkih proizvoda poslednjih nekoliko godina sve popularniji hidrolati. A kada se govori o hidrolatima, misli se na nusprodukte koji nastaju prilikom proizvodnje eteričnih ulja. Esencijalna ulja dobijaju se destilacijom, a kondenzat koja se izdvaja prilikom tog procesa naziva se hidrolat. I tako nastaje magična tečnost krije brojne aromatične i blagotvorne supstance iz žive biljke, a ima slično delovanje kao i esencijalno ulje. Ulja se koriste razblažena, a hidrolati se direktno nanose na kožu kao cvetna vodica. Hidrolati dobijaju aromu biljke, svaki od njih ima specifičan miris.

Kako se koriste hidrolati?

Hidrolati se mogu koristiti na mnogo različitih načina. Bočica hihrolata treba da bude deo svake kućne apoteke ili kozmetičkog stočića, jer je preparat koji je blagotovoran za kožu.

Tonik za lice

Najčešće se hidrolati koriste umesto tonika za lice. Možete ga prskati direktno na kožu i obrisati vaticom, ili pak preći preko lica nakvašenim tuferom. Osvežava kožu, uklanja produkte metabolizma ili druge nečistoće. Može se koristiti i nakon mleka za čišćenje, te eliminisati višak preparata ili ostatke šminke.

Dodatna hidratacija kože

Hidrolat se koristi i kao sprej za osvežavanje i hidriranje lica. Nanosi se prskanjem direktno na kožu lica, a nakon toga se ostavlja da se osuši, nakon čega sledi krema za lice. Ako ne koristite kremu, već biljna ulja, nanesite ih na još vlažnu kožu i utrljajte ulje dok se potpuno ne upije.

Obogaćivanje kozmetike

Hidrolati se mogu dodati i u većinu kozmetičkih proizvoda i na taj način ih obogatiti i učiniti efikasnijim. Bez obzira na to da li je u pitanju šampon, kupka, tonik ili maska za lice, delovaće mnogo bolje i intenzivnije ako im se pridoda i kašika hidrolata.

Nega kose

Ukoliko želite meku, sjajnu i negovanu kosu, hidrolati vam mogu i u tome pomoći. Njima možete isprati kosu nakon pranja ili jednostavno poprskati krajeve vlasi nakon sušenja. Ne maste kosu i ne otežavaju je, piše maslina.rs.

Koji su najbolji hidrolati?

Najpoznatiji hidrolati su onaj od kamilice, hidrolat čajevca, potom hidrolat od žalfije koji deluje na skupljanje pora, te se koristi u tretiranju mešovite i masne kože i regulisanju lučenja masnoće. Cvetna ružina vodica verovatno je jedan od najpopularnijih hidrolata. Od davnina žene širom sveta koriste ga za tretiranje suve, tanke, osetljive i zrele kože.

BONUS VIDEO:

Dermaplaning tretman brijanja lica TikTok/kenlaine

Sensa/Z.A.