Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upotreba mobilnih telefona u školama: Francuska, Japan i Srbija

Kako sprečiti zloupotrebu mobilnih telefona u školama? Treba li zabraniti učenicima da ih koriste u školi?

  Izvor: Foto: Profimedia

Vlada Francuske objavila je da će od početka sledeće školske godine zabraniti učenicima osnovnih i srednjih škola korišćenje mobilnih telefona, javlja Beta a prenosi B92.

Deci će biti dozvoljeno da mobilne telefone donesu u školu, ali im neće biti dozvoljeno da ih koriste dok borave u školi, prenosi francuska televizija France24.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker rekao je da će nova mera stupiti na snagu od septembra 2018. godine.

Đaci meditiraju, učionica u parku: da li vam se dopada škola budućnosti?

Mobilni telefoni su već zabranjeni u francuskim učionicama, ali vlasti žele da prošire zabranu na sve školske prostorije.

Najava je pokrenula pitanja kako će nova mera biti primenjena, gde će se čuvati telefoni, kako će profesori proveravati da li učenici poštuju pravila i slično.

Blanker je rekao da se razgovara o svim pitanjima, dodajući da su mobilni telefoni ponekad potrebni zbog hitnih situacija ili u edukativne svrhe, ali da se njihova upotreba u školama mora kontrolisati.

Kako su preneli domaći mediji, u Srbiji su učestali problemi zbog upotrebe mobilnih telefona u školama. Reagovala je Osnovna škola "Josif Pančić" u Beogradu, koja je u novembru 2016. godine donela sledeću odluku:

Zbog brojnih problema koje se svakodnevno javljaju u vezi sa mobilnom tehnologijom Škola je donela odluku, u skladu sa Zakonom i Pravilnikom škole:

Upotreba mobilnih telefona u školi za vreme časova je zabranjena. Telefoni moraju biti isključeni za vreme trajanja časova. Ukoliko učenik koristi telefon, nastavnik učenika odmah upisuje u napomenu u Dnevnik i preko redara šalje uzeti telefon do direktorove kancelarije gde će isti stajati sve do dolaska roditelja učenika.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj