Kompanija Ferero, koja proizvodi "kinder" čokolade, saopštila je da su svi njeni proizvodi urađeni po vrhunskim standardima kvaliteta i da radi na smanjenju prisustva mineralnih ulja, koja se na različite načine mogu preneti na hranu.

"Zajedno sa svim našim partnerima u lancu snabdevanja hranom radimo na tehničkim rešenjima kako bi se smanjila prisutnost te materije koliko god je to moguće i kako bi se izbeglo njeno prenošenje na hranu", rečeno je u toj kompaniji.

Udruženje za zaštitu potrošača Fudvoč iz Nemačke je nedavno testirao nekoliko konditorskih proizvoda i u njima su otkrili komponente mineralnih ulja u tragovima, među kojima su i "kinder" čokoladice, a koja mogu biti štetna po zdravlje. Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

U Fereru navode da rasprava o komponentama mineralnih ulja (MOSH / MOAH) u hrani nije nova i da obuhvata široki raspon hrane iz najrazličitijih kategorija. Kako su objasnili, tragovi mineralnog ulja postoje skoro svuda u okolini i na različite načine mogu se preneti na hranu."Glavni izvori prenosa su, na primer, štamparske boje koje sadrže komponente mineralnih ulja, a koje se koriste pri procesu recikliranja ambalaže, pa se zbog eventualnog prisustva recikliranih vlakana mogu preneti na sirovine i hranu", istakli su u Fereru.

Udruženje za zaštitu potrošača upozorava: Ove čokolade treba povući iz upotrebe...

Ta kompanija je naglasila da problem prenosa mineralnih ulja imaju razne industrije i da je za njegovo rešavanje potreban zajednički napor svih učesnika u lancu snabdevanja hranom, uključujući robnu razmenu u Evropi i izvan nje. Dodali su da se za primarnu ambalažu već koriste isključivo neprocesuirana vlakna koja dolaze iz sertifikovanih održivih lanaca nabavke, a ne reciklirani materijal.

Ferero je naglasio da garantuje da su svi proizvodi te kompanije, uključujući "kinder" čokoladu, vrhunskog kvaliteta i da je posvećena sigurnosti proizvoda koja je uvek u skladu sa svim strogim lokalnim propisima i zakonima o hrani.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da do sada nisu dobili zvaničnu notifikaciju Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje (RASSAF) o ovom problemu. Naveli su da nadležne inspekcije u Srbiji preduzimaju mere kako bi se utvrdili navodi o štetnosti kinder čokolada, piše Beta, a prenosi Kurir.