Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivan i radostan život: Nippon Zengo - program vežbi baziran na veštinama Kyokushin karatea

Baziran na drevnoj japanskoj borilačkoj veštini Kyokushin karatea a kroz formu aerobika, Nippon Zengo čisti nas od svakodnevice čineći telo vitalnijim, a um bistrim.

  Izvor: Dalibor Danilović

Nippon Zengo nastao je u Mađarskoj 2007. godine. Shihan Alexander Brezovai, majstor Kyokushin karatea, osnivač je Nippon Zengo programa vežbi, baziranih na drevnoj japanskoj borilačkoj veštini Kyokushin karate.

Više o ovoj disciplini govori nam Sonja Lukinović - licencirani trener Nippon Zengo programa. Kao diplomirani ekonomista i majka dve ćerke, Sonja dugi niz godina trči. U Mađarskoj, kod Šandora Brezovaija, koji je i osmislio ovaj kardio-program, polagala je za trenera i postala licencirani trener Nippon Zenga. Ovu veštinu predlaže svima koji vole energične aktivnosti i smatra da je sport prevencija, da nas čini zdravim, raspoloženim i veselim.

Sa Nippon Zengom Sonja se prvi put susrela 2015. godine, kako kaže „slučajno". Prijateljica joj je prenela utiske o susretu sa novim programom koji je u Srbiju donela žena koja se bavi Kyokushin karateom i ima svoj klub na Avali. Ta informacija se istog momenta svidela Sonji jer je smatrala da se radi o ozbiljnoj priči, o ljudima koji su godinama u sportu i imaju svoje klubove.

„Kada su mi ispričali o tvorcu programa - Mađaru Šandoru Brezovaiju, zvanja Shihan, koji je majstor Kyokushin karatea 6. dan i tri godine se u Japanu obučavao za Kyokushin majstora u duhu pravog samuraja - odlučila sam da odem na Avalu da vidim kako to izgleda. Istog momenta shvatila sam da je to ono što sam tražila: jak kardio program koji uključuje borilačke veštine sa kyokushin tehnikama rukama i nogama i zahteva pokretanje i istezanje celog tela, a sa druge strane ima muziku i ritam koji vode i diktiraju tempo. Završni momenat celokupnih priprema i dobijanje licence za trenera je kamp u Mađarskoj kod Šandora Brezovaija, gde on nadgleda vaše učenje, napredovanje i polaganje".

Kundalini joga i Kapalbhati disanje: vatreni dah čisti krv i uklanja blokade (VIDEO)

Program koji objedinjuje fitnes, kyokushin karate i muziku je, kako Sonja objašnjava, „ženstveno jak i deluje da je kao aerobik, ali tehnika udaraca mu daje težinu, na neki ženstveni način, uz muziku". Prema njenim rečima divno je što i u Srbiji žene mogu da vežbaju ovaj program.

„Imam 42 godine, rekreativno trčim duže staze, isključivo napolju. Osoba sam koja voli otvoren prostor i prirodu i jako mi je važno da dok vežbam nisam u zatvorenom prostoru. Ali Nippon Zengo je drugačiji, ima suštinu. Žene vežbaju i samoodbranu. Karate je drevna veština i možete imati koliko god godina... Srbiji je potreban sport u kojem se žena ne oseća inferiorno zbog godina ili težine, zbog stomačića koji joj je ispao ili zbog toga što nije zategnuta... To je sport koji donosi buđenje energije, bez obzira na trenutno stanje. Izuzetno mi je stalo da radim i sa ženama od 40 godina, pa naviše. Sport je namenjen svakoj ženi, bila ona domaćica ili poslovna žena".

Sonja nam dalje objašnjava kako Nippon Zengo razvija samozaštitu i visok nivo samopouzdanja kod vežbača jer neprestanim uvežbavanjem i ponavljanjem tehnike udarca - prvo rukama, a zatim nogama, vi postižete da vam svaki sledeći pokret bude sve savršeniji i tačniji. „Ponavljajući, počnete da primećujete kada nešto ne uradite kako treba, a onda vam ulazi i u podsvest. To znači da žena može da se odbrani, ona ne mora da razmišlja kako - njeno telo je vežbajući i ponavljajući naučilo kako. Telo će da odreaguje pre nego što će njena glava i pomisliti šta bi sad trebalo da uradi. Iz svega ovog proističe samopouzdanje. Rad na sebi, nema negativnih misli, otišle su sa znojem, isparile su. Na kraju, sam taj momenat kad vi kažete u kući naglas da je vaš trening tri puta nedeljno, da je to samo vaše vreme kada uzimate torbu za vežbanje i idete na trening - e, to je već pola posla na putu do visokog nivoa samopouzdanja".

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj