Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da koristite laneno ulje za skidanje masnih naslaga: ova zdrava namirnica sagoreva masti i ubrzava metabolizam

Kada pokušavate da se rešite masnih naslaga, uvek bi trebalo da imate na umu važnost omega-3 i omega-6 masnih kiselina! Evo kako da koristite laneno ulje u borbi protiv masnioh naslaga...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Laneno ulje, baš kao i mleveni lan pomažu u mršavljenju na način koji nema nikakve veze sa ishranom i držanjem dijete. U daljem tekstu otkrićete kako lan smanjuje apetit, ubrzava metabolizam, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, poboljšava varenje i povećava sagorevanje masti.

Namirnice koje podstiču mršavljenje

Najvažnija stvar koju treba da znate kada želite da smršate jeste da ne idete na dijetu ako nemate čvrstu volju. Mali broj ljudi uspeva da izdrži dijete do kraja bez kršenja pravila. Kada značajno smanjite količinu hrane koju jedete, zapravo govorite svom organizmu da neko vreme neće jesti, pa treba da čuva energiju i taloži masti.

Mali broj ljudi zapravo izgubi telesne masti na dijeti na kojoj se izgladnjuju. Umesto toga, kilogrami koji nestanu su zapravo sama voda i deo mišića. Zato je, povratkom na redovan režim ishrane prosto neizbežno vraćanje stare kilaže, pa čak i gojenje, i to nakon samo par meseci.

Postoji bolji način da dosegnete svoju idealnu telesnu težinu. Kada pokušavate da se rešite masnih naslaga, uvek bi trebalo da imate na umu važnost omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Laneno ulje sadrži više od 50% omega-3 alfa linolenske kiseline. Ona jeste vrsta masti, ali, bez obzira na to šta većina ljudi „zna" o mršavljenju, zdrave masti, poput omega-3, nam zapravo pomažu da smršamo, i od njih se ne gojimo. Zapravo, bez unosa omega-3 masnih kiselina, bilo bi nam mnogo teže da smršamo.

Alfa linolenska kiselina koja se nalazi u lanenom ulju je esencijalna masna kiselina. Ona je potrebna našem organizmu za normalno funkcionisanje, ali, naše telo ne može samo da je napravi. Zato, ovaj tip masne kiseline moramo unositi kroz ishranu, i većina stručnjaka upozorava da je ne konzumiramo u dovoljnim količinama.

Omega-6 masti, poput linolenske kiseline se takođe smatraju esenijalnim, ali njih uglavnom unosimo u dovoljnim količinama. Neki eksperti kažu da ih čak imamo previše u ishrani.

Idealni odnos omega-3 i omega-6 masti je 1:5, ili još bolje, 1:2. Procenjuje se da prosečan čovek konzumira 1:20, u korist omega-6 masnih kiselina.

Veruje se da dramatični disbalans u našem unosu esencijalnih masnih kiselina, koje su uključene u toliko vitalnih procesa na ćelijskom nivou, ima veze sa mnogim zdravstvenim problemima i bolestima. Obično je reč o upalnim stanjima poput kardiovaskularnih problema, artritisa, astme i kožnih bolesti, ali neki veruju da one igraju ulogu u trenutnoj epidemiji gojaznosti.

Esencijalne masne kiseline u lanu i ulju lanenog semena su esencijalne hranljive materije. One su neophodne našem telu, koje će zapravo biti gladnije kada ih nema u dovoljnoj količini. Nažalost, većina nas ne zna da prepozna glad nakon obroka, koja se javlja kao želja organizma za nutrijentima.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj