Sastojci:

  • 1 kg šargarepe
  • 5 - 6 čena belog luka
  • 2 kašike sitno isečenog peršuna
  • sok od 2 limuna
  • 3 - 4 kašike maslinovog ulja
  • po ukusu soli i bibera

Priprema:

Očistiti šargarepu i iseći na kolutiće. Naliti vodom, dodati kašičicu soli i pustiti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta da šargarepa omekša, ali da se ne skuva potpuno. Procediti i staviti šargarepu u ledenu vodu. Ohlađenu šargarepu ocediti od viška vode i staviti na kuhinjski papir da je osušite.

Dok se šargarepa kuva, očistiti beli luk i iseckati što sitnije možete. Staviti u jednu posudu. Peršun oprati, pa i njega sitno iseckati i dodati belom luku. Iscediti sok iz limuna, dodati so, biber i maslinovo ulje i umutiti sve zajedno sa žicom za mućenje.

Osušene šargarepe staviti u veću posudu sa poklopcem, preliti mešavinom limuna i ulja, sve dobro promešati i ostaviti, najbolje preko noći, na hladnom mestu. Pre upotrebe dobro protresti ili promešati i poslužiti.

Napomena: Veoma je važno da vam šargarepa bude potpuno hladna pre nego što prelijete sa prelivom.

Izvor: Coolinarika