Ako je topla šolja kafe sve što čini vaše jutro, obogatite je sa dva blagotvorna sastojka koji daju energiju i nutrijente, pa ćete moći zaista da je zovete doručkom.

S obzirom da kafi nedostaje hranljivih sastojaka (osim antioksidansa i vitamina B2), potrebno ju je nutritivno obogatiti – kokosovim uljem, sirovim kakaom u prahu i prirodnim zaslađivačem. Ovako će vaša jutarnja šoljica razbuđivanja ujedno postati energetska bomba koja obiluje zdravim nutrijentima.

Biljka koja donosi zdravlje: četiri veoma česta problema koje đumbir može da otkloni

Prah kakaoa je na glasu kao superhrana – obiluje brojnim antioksidacionim kombinacijama gvožđem, bakrom, magnezijumom, manganom, kalijumom, cinkom i selenom. Uz to, stimulans teobromin iz kakaoa pruža energiju i stimuliše poput kofeina. Kokosovo ulje (zbog mešavine zasićenih masnih kiselina) usporava apsorpciju kofeina i ublažava njegovo negativno dejstvo.

Obogaćena ovim zdravim dodacima, kafa nam pruža dugotrajan i ravnomeran dotok energije. Osim toga, jedno manje francusko istraživanje pokazalo je da osobe koje za doručak konzumiraju zasićenemasnoće kasnije ručaju i jedu manje nego osobe koje nisu pojele „mastan“ doručak. Kako napraviti kafu koja će biti alternativa doručku savetuje Nejtan Vib, pisac i bloger:

Zaštite se od virusa i prehlada na vreme: potrebno je samo da pijete ovaj napitak 10 dana

Sastojci:

  • 1 šolja otopljenog kokosovog ulja
  • 1 šolja sirovog kakaoa u prahu
  • 3 kašike prirodnog zaslađivača, npr. eritrol (prirodni šećerni alkohol)

Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i miksujte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Premestite je u teglu i spremite u frižider dok se ne stvrdne. Teglu možete da držite i na kuhinjskoj polici, pored kafe, kako bi vam uvek bila nadohvat ruke. U kafu dodajte punu kašičicu smese i mešajte dok se ne rastopi.

Izvor: Lovesensa