Ukoliko ste ljubitelj kafe i to je prvo što pijete ujutru, saznajte kako da napravite zdravu verziju koja će vam doneti neophodne nutrijente.

Ako je topla šolja kafe sve što čini vaše jutro, obogatite je sa dva blagotvorna sastojka koji daju energiju i nutrijente, pa ćete moći zaista da je zovete doručkom.
S obzirom da kafi nedostaje hranljivih sastojaka (osim antioksidansa i vitamina B2), potrebno ju je nutritivno obogatiti – kokosovim uljem, sirovim kakaom u prahu i prirodnim zaslađivačem. Ovako će vaša jutarnja šoljica razbuđivanja ujedno postati energetska bomba koja obiluje zdravim nutrijentima.
Prah kakaoa je na glasu kao superhrana – obiluje brojnim antioksidacionim kombinacijama gvožđem, bakrom, magnezijumom, manganom, kalijumom, cinkom i selenom. Uz to, stimulans teobromin iz kakaoa pruža energiju i stimuliše poput kofeina. Kokosovo ulje (zbog mešavine zasićenih masnih kiselina) usporava apsorpciju kofeina i ublažava njegovo negativno dejstvo.
Obogaćena ovim zdravim dodacima, kafa nam pruža dugotrajan i ravnomeran dotok energije. Osim toga, jedno manje francusko istraživanje pokazalo je da osobe koje za doručak konzumiraju zasićenemasnoće kasnije ručaju i jedu manje nego osobe koje nisu pojele „mastan“ doručak. Kako napraviti kafu koja će biti alternativa doručku savetuje Nejtan Vib, pisac i bloger:
Sastojci:
- 1 šolja otopljenog kokosovog ulja
- 1 šolja sirovog kakaoa u prahu
- 3 kašike prirodnog zaslađivača, npr. eritrol (prirodni šećerni alkohol)
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i miksujte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Premestite je u teglu i spremite u frižider dok se ne stvrdne. Teglu možete da držite i na kuhinjskoj polici, pored kafe, kako bi vam uvek bila nadohvat ruke. U kafu dodajte punu kašičicu smese i mešajte dok se ne rastopi.
Izvor: Lovesensa