Amla ili amalaki na sanskritu ili prema zapadnjacima - indijski ogrozd - već se hiljadama godina koristi u ajurvedskim preparatima za dugovečnost. Te svetle, žutozelene bobice prepune antioksidansa, novost su u kozmetičkim proizvodima na našem tržištu.

Čisti creva i podstiče mršavljenje: napravite zdrav obrok od 5 namirnica

Zrela amla sadrži obilje flavonoida, polifenola, karotenoida, a količinom vitamina C ne samo da konkuriše drugim voćkama, nego ih nadmašuje. Na primer, količina vitamina C u amalaki srednje veličine čak je četiri, odnosno osam puta veća nego u jednoj narandži ili paradajzu. Amla je posebna i po tome što je njena askorbinska kiselina gotovo neuništiva, čak i kada se bobice prerađuju ili suše.

Prisustvo vlage u domu nije dobro za zdravlje: isušite višak vlage i rešite se buđi uz pomoć ovih 5 biljaka

U Indiji je ulje amle najpopularniji preparat za negu kose, jer je čini sjajnom, pospešuje njen rast i pomaže u uklanjanju peruti. Navodno i sedim vlasima vraća izgubljeni pigment. Amla se koristi i u preparatima za negu kože, jer vitalizuje i podmlađuje ćelije i pomaže u spečavanju infekcija. Zato je odličan sastojak u kremama protiv akni, ali i u onim za posvetljivanje smeđih mrlja.

Izvor: Lovesensa