Čajevi tokom jeseni postaju sve češći izbor. Ako želite prirodne arome, možete ih pripremati od sušenogvoća po izboru, piše Stil.

Ne morate skidati koru jer ona i nakon sušenja zadržava mirise, vitamine i kiseline, kao i sve druge hranljive materije koje poseduje sveža.

Često je samo kora izbor za sušenje, a koristi se kao vitaminski dodatak različitim čajevima.

Svaku voćku pre sušenja dobro operite!

  • Ako sušite koru odvojeno, nakon što je operete i oljuštite, naseckajte je na sitne komadiće.
  • Raširite je na podlogu od papira, platna ili drveta i sušite u prozračnoj, ali hladnoj prostoriji.
  • Nakon par dana sušenja na otvorenom, dosušite je u rerni, zagrejanoj na nižoj temperaturi. Bilo bi dobro da ostavite isključenu i otvorenu rernu, zbog protoka vazduha.
  • Voće naseckajte na tanke kriške ili raspolovite.
  • Većinu voća i povrća pre sušenja treba kratko uroniti u kipuću vodu ili kratko kuvati na pari. Time sprečavamo kvarenje voća a ubrzavamo sušenje. Ovo će takođe sprečiti da voće previše potamni.
  • Nakon kratkog kuvanja, voće ocedite i ostavite na dasci, na plehu preko kog ste prebacili čistu krpu, ili na papiru za pečenje.
  • Možete ga ostaviti u rerni, ili sušiti na vazduhu. Naše bake nekad su sušile na kamenoj ploči na peći na drva. Kuća miriše na voće i na jesen...

Ako sušite jabuke, neka to budu kiselije. One daju intenzivniji ukus. One prezrele i slatke nisu najbolje za sušenje. Osim jabuka, susite i dunju, ukus ove mešavine oduševiće vas. Odlične su i kao grickalice...

Suve šljive je dobro imati, jer se od njih prave zdravi čajevi za probavu. Ukusne su i za grickanje, a neizostavne su za vreme Božićnih praznika, kada obavezno krase trpezu u danima posta.

Odaberite zrele šljive, u ovom slučaju one se bolje suše. A i imaju više šećera pa su ukusnije. Sušite ih sa košticama napolju na blažem suncu. Ako ih sušite u rerni, za početak neka to bude na nižoj temperaturi, a kada se malo smrežuraju temperaturu povećajte do 70 stepeni.

Možete sušiti i bobice, povrće i začinsko bilje. Ništa slađe od čajeva koje ste sami osmislili i napravili od sastojaka koje ste sami osušili.

Izvor: Stil