Jedan od poznatijih narodnih lekova protiv kašlja, koji se koristi od davnina jeste čaj od belog sleza.

Ova biljka ima nekoliko naziva a jedna od su dobri, pitomi i veliki slez. Najčešće se koristi za lečenje disajnih organa. U medicini se upotrebljava kao sredstvo koje se odlično pokazalo u oblaganju sluzokože. Pored ovih blagodeti, leči kožu, smiruje otoke i crvenila. Njegova upotreba je neograničena i ulazi u sastav mnogih lekova, ali i raznih krema i kozmetičkih proizvoda.

Od ove lekovite biljke najviše se koristi koren i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi. Čaj od belog sleza za kašalj se pravi od korena biljke.

Vadi se u oktobru mesecu, obradjuje se, suši a zatim se secka. Korijen belog sleza sadrži 35 % sluzi, 35 % skroba, 10 % saharoze, 10% pektina i drugih materija.

Osim korena lekoviti delovi belog sleza su i list i cvet.

U narodnoj medicini slez se koristi kao laksativ. Za tu potrebu priprema se malo jači čaj koji popijete odjednom. Nakon njega potrebno je popiti 2 – 3 čaše čiste vode kako bi brže prošao kroz digestivni trakt. Beli slez je biljka iz prirode i možete je koristiti koliko god dugo da je potrebno.

Poseduje neverovatna inflamatornasvojstva i služi za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Pomaže kod upala u gastrointestinalnom traktu, leči razne upale usta kao i gastritis i kolitis. Takođe, ublažava, smiruje i leči čireve, razne vrste opekotina i varikozne vene.

Preporučuje se za redovnu upotrebu osobama koje su sklone alergijama i onima koji imaju osetljivu kožu. Oslobađa svraba, otoka, crvenila i gušenja. Iz tog razloga se često koristi u kozmetici posebno u kremama posle sunčanja.

Kako se pravi čaj od belog sleza

Sastojci:

  • Supena kašika osušenog korena belog sleza
  • 2 dcl proključale vode

Ako vam je često nadut stomak, ovo morate da uradite: najzdravije i najlakše rešenje protiv nadimanja i gasova

Stavite vodu na vatru i ostavite da proključa. U šolju sipajte jednu ravnu supenu kašiku korena belog sleza. Zatim prokuvanu vodu prelijte preko smese u šolji i poklopite tanjirićem. Ostavite sa strane kako bi se napitak prohladio. Posle 2 do 3 sata smesu procedite. Tokom dana čaj od sleza pijte u gutljajima u razmacima od nekoliko minuta.

Sirup od belog sleza

Pripremite 50 g korena belog sleza koji ćete upotrebiti za napitak. Potopite ga u 3 dcl hladne vode pa ostavite neka ostoji 12 sati. Sirup za kašalj procedite pa pomešajte sa 1 kg domaćeg meda. Takođe, možete koristiti za mešanje i sirup od maline kao i sirup od ribizle ili višnje.

Ovaj prirodi lek za kašalj obavezno čuvajte na hladnom i suvom mestu. Konzumirajte ga na svaka dva sata po jednu supenu kašiku.

Napomena: Pre upotrebe ovih prirodnih lekova konsultujte se sa lekarom.

Izvor: Novi.ba/Espreso