Crna kinoja toleriše i jače ukuse i začine tako da se sa njom zaista možete poigrati. Probajte recept koji predlažemo i prilagođavajte ga prema svojim ukusima i afinitetima.

Sastojci (za 3 osobe):

  • 1 ½ šoljica crne kinoje
  • 3 šoljice vode
  • 1/3 kašičice soli
  • 4 mlada luka
  • 1 manja sveža crvena paprika
  • ¾ šoljice kuvanog kukuruza
  • ½ vezice svežeg peršuna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kašika umeboši sirćeta
  • 1 kašika sirupa od agave 
  • ¼ kašičice mlevenog belog bibera

Priprema:

Operite kinoju ocedite. Stavite je u posudu za kuvanje i prelijte vodom. Zakuvajte na jakoj vatri i dodajte so. Smanjite vatru i kuvajte 20 minuta. Ostavite da se hladi. Naseckajte mladi luk na kolutiće, a papriku na kockice. Naseckajte peršun. Umešajte mladi luk, papriku, kukuruz i peršun u kuvanu kinoju. Napravite preliv za salatu od maslinovog ulja, jabukovog i umeboši sirćeta, sirupa od agave i beloga bibera. Prelijte salatu i dobro promešajte.

Izvor: Sensa