Crna kinoja toleriše i jače ukuse i začine tako da se sa njom zaista možete poigrati. Probajte recept koji predlažemo i prilagođavajte ga prema svojim ukusima i afinitetima.
Sastojci (za 3 osobe):
- 1 ½ šoljica crne kinoje
- 3 šoljice vode
- 1/3 kašičice soli
- 4 mlada luka
- 1 manja sveža crvena paprika
- ¾ šoljice kuvanog kukuruza
- ½ vezice svežeg peršuna
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kašika umeboši sirćeta
- 1 kašika sirupa od agave
- ¼ kašičice mlevenog belog bibera
Priprema:
Operite kinoju ocedite. Stavite je u posudu za kuvanje i prelijte vodom. Zakuvajte na jakoj vatri i dodajte so. Smanjite vatru i kuvajte 20 minuta. Ostavite da se hladi. Naseckajte mladi luk na kolutiće, a papriku na kockice. Naseckajte peršun. Umešajte mladi luk, papriku, kukuruz i peršun u kuvanu kinoju. Napravite preliv za salatu od maslinovog ulja, jabukovog i umeboši sirćeta, sirupa od agave i beloga bibera. Prelijte salatu i dobro promešajte.
Izvor: Sensa