Kinoa je drevna namirnica koja nutritivno ne zaostaje za životinjskim izvorima belančevina, a ujedno je odličan izvor vlakana i minerala poput mangana, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Bogata je vitaminom E, lako je svarljiva tako da je možete davati deci već od osam meseci starosti. Kaše od kinoe uz dodatak svežeg ili suvog voća i orašastih plodova mogu svim čanovima porodice da budu izvrstan doručak, a salata sa mahunarkama i semenkama poput suncokreta, bundeve i susama je hranljiv ručak koji će vas satima držati sitima. 

Sastojci (za 3 - 4 osobe):

  • 1 šolja kinoe
  • 1 ½ šoljica mleka od kokosa
  • 1 šoljica vode
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 50 g listića kokosa
  • 50 g badema
  • 30 g semenki suncokreta
  • 20 g semenki bundeve
  • 30 g suvog grožđa
  • 10 g suvih brusnica

Priprema:

Dobro operite kinou, ocedite i stavite u posudu za kuvanje. Dodajte kokosov napitak i vodu. Zagrejte i pustite da provri. Dodajte so i kuvajte 15 - 20 minuta.
Za to vrieme na suvom tiganju 2 minute tostirajte semenke.
U kuvanu kinou umešajte kokosovo ulje i listiće kokosa. Razdelite u posudice za posluživanje pa pospite tostiranim semenkama i suvim voćem.

Izvor: Sensa