Ovu pseudožitaricu najčešće pripremamo kao prilog ili je koristimo u salatama, no kinoja je mnogo više od toga.

Kinoa je drevna namirnica koja nutritivno ne zaostaje za životinjskim izvorima belančevina, a ujedno je odličan izvor vlakana i minerala poput mangana, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.
Bogata je vitaminom E, lako je svarljiva tako da je možete davati deci već od osam meseci starosti. Kaše od kinoe uz dodatak svežeg ili suvog voća i orašastih plodova mogu svim čanovima porodice da budu izvrstan doručak, a salata sa mahunarkama i semenkama poput suncokreta, bundeve i susama je hranljiv ručak koji će vas satima držati sitima.
Sastojci (za 3 - 4 osobe):
- 1 šolja kinoe
- 1 ½ šoljica mleka od kokosa
- 1 šoljica vode
- 1 prstohvat soli
- 1 kašika kokosovog ulja
- 50 g listića kokosa
- 50 g badema
- 30 g semenki suncokreta
- 20 g semenki bundeve
- 30 g suvog grožđa
- 10 g suvih brusnica
Priprema:
Dobro operite kinou, ocedite i stavite u posudu za kuvanje. Dodajte kokosov napitak i vodu. Zagrejte i pustite da provri. Dodajte so i kuvajte 15 - 20 minuta.
Za to vrieme na suvom tiganju 2 minute tostirajte semenke.
U kuvanu kinou umešajte kokosovo ulje i listiće kokosa. Razdelite u posudice za posluživanje pa pospite tostiranim semenkama i suvim voćem.
Izvor: Sensa