Na poslu nam treba mnogo energije, ali tamo često jedemo ono što je nadohvat ruke. Za bistar um i dobru koncentraciju obroke za radno mesto osmislite unapred i u njih uvrstite zdrave namirnice. Neka vam u tome pomogne Planetopijin kuvar "Za posao" iz kojeg smo izdvojili slasna jela uz koja ćete raditi s lakoćom.

Poljički soparnik - recept za 2 osobe

  • 3 šolje brašna tip 850
  • 400 g blitve, isečene na rezance
  • 1/2 šolje maslina, otkoštičenih i isečenih na sitne komade
  • 100 g dimljenog tofua, isečenog na kockice
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • ruzmarin

U brašno umešajte so i postepeno dodajte vodu, neprestano mešajući. Oblikujte mekše testo i ostavite ga da odstoji 10-ak minuta. Testo podelite u dva dela. Razvaljajte prvo jedan komad u krug na oko 2 mm debljine. Stavite ga u nauljeni lim za pečenje kao podlogu.

Blitvu operite, odvojite središnju žilu (ostavite za bujon) i listove dijagonalno isecite na rezance. U smesu dodajte usitnjene masline, dimljeni tofu isečen na kockice, kao i so i biber.

Smesu stavite na testo u limu za pečenje i poklopite preostalim testom razvaljanim na istu veličinu. Ivice testa pritisnite i zarolajte prema gore. Pecite u rerni 12 minuta na 220°C. Gornju površinu soparnika namažite uljem, posolite i pospite izmrvljenim ruzmarinom. Soparnik isecite na kriške.

PageBreak

Užina Revita

(recept za 2 osobe)

2/3 šolje ovsenih pahuljica
šolja naribane šargarepe
2 naribane jabuke
1/2 šolje svežih pšeničnih klica
2/3 šolje usitnjenih i tostiranih badema
kašika iseckanog lista peršuna
prah bourbon vanile
prstohvat soli
2 kašike lanenog ili maslinovog ulja, hladno ceđenog
sok 1 limuna

Pahuljice i bademe propržite na suvom tiganju, a povrće i jabuke krupno naribajte. Klice pšenice možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili ih sami isklijajte. Sastojke pomešajte i začinite mešavinom lanenog ulja i limunovog soka.

Napomene

Ovo vitaminsko jelo najbolje je pripremiti ujutro. Priprema traje ukupno 15 minuta, a jelo je lekovito tokom 24 h.

PageBreak

Žute polpete

(recept za 4 osobe)

3 šolje kuvanog prosa
100 g usitnjenog tofua
sitno nariban luk
2/3 šolje sitno naribane šargarepe
kašika peršunovog lista
kašika inaktivnog pivskog kvasca
so
3 kašike brašna tip 850
suncokretovo ulje za prženje
senf
salata (zelena, rukola, endivija)

Polpete pripremite od ostataka kuvanog prosa (proso kuvano 20 minuta u razmeri 3 šolje vode : 1 šolja prosa) pa mu dodajte naribani luk, šargarepu, usitnjeni tofu, peršun, pivski kvasac i so.

Rukom sve zajedno izmešajte i potom oblikujte polpete. Polpete uvaljajte u brašno i pržite u suncokretovom ulju (u posudi premazanoj uljem). Poslužite s beskvasnim hlebom, salatom i senfom.

PageBreak

Andrejine knedle sa salatom

(recept za 2 osobe)

šolja prosa
šolja karfiola, usitnjenog na cvetiće
50 g usitnjenog tofua
kašika biomargarina
so
prezle
suncokretovo ulje
voda

Oprano proso pomešajte s karfiolom i uz dodatak tri puta više vode pristavite na vatru. Kada zakipi, posolite i nastavite da kuvate poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta.

U kuvano proso umešajte miksani tofu i margarin i sve zajedno ostavite na vatri 2-3 minuta. Promešanu kuvanu smesu (smesa bi trebalo da bude topla, a ne kipuća) oblikujte u knedle i uvaljajte u prezle prepržene na ulju. Knedle se služe s mešanom salatom koju neposredno pre jela treba preliti prelivom po želji.

Salata

mešana zelena salata (kristalka, endivija), matovilac, alfalfa klice, mladi luk

Preliv za salatu

kašika lanenog ulja
kašika shoyu soja sosa
2 kašike pirinčanog sirćeta
voda