Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše sličnosti s klasičnim biberom.
Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.
U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristiou borbi protiv loših bakterija.
Uz to ljuti začini su poznati i kao "čistači creva" koja ih čiste od neželjenih parazita. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsnan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.
Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu koja može upropastiti ukus hrane.
Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.
Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupelost i lagano "zujanje". Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu ph vrednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnjenje i obamrlost usana.
ODGOVORITE SAMO NA JEDNO PITANJE KADA POSTAVLJATE CILJEVE: Shvatićete da postoji više puteva do onoga što želite
3 ZNAKA HOROSKOPA PRATI LJUBAVNA SREĆA 23. NOVEMBRA: Tranzit Meseca i Merkura im donosi slobodu i nov pogled na partnera
DNEVNI HOROSKOP ZA 8. DECEMBAR 2023. GODINE: Koga očekuje nova poslovna ponuda, a ko je u potrazi za srodnom dušom
FINANSIJSKI HOROSKOP ZA 2024. GODINU: Koga očekuje novčani dobitak, a kome se smeši uspeh na poslu
NOVOGODIŠNJE OBRAĆANJE MIHAILA LABKOVSKOG: "Praznik, kao i život uopšte, treba da bude radost"