Odmah nakon čistih masnoća i ulja, semenke su, uz orašaste plodove, kalorijama najbogatije namirnice. Mogu sadržati i do 50 posto ulja, čak do 25 posto belančevina i izvrstan su izvor raznih vitamina (posebno vitamina E, folne kiseline), fenola kao i minerala i vlakana. Istraživanja su pokazala da je upravo zbog te uravnoteženosti masnoća, obilja antioksidansa i folne kiseline redovina konzumacija semenki povezana sa smanjenim rizikom razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Osim raznolikosti hranljivih sastojaka, razne semenke nude specifične i privlačne ukuse – slatkaste, uljaste i aromatične. Bogatstvo uljima ključna je karakteristika koja definiše njihov ukus – dok žitarice dobijaju bogat okus tek suvim prženjem pa dinstanjem na ulju, semenke bez ikakve intervencije u sebi već imaju tu punoću.
Zbog većeg udela ulja, semenke se lakše kvare od žitarica i mahunarki – brzo užegnu ako su izložene kiseoniku, svetlosti, vlazi i naglim promenama temperature. Zbog toga ih treba čuvati na hladnom i tamnom mestu zatvorene u tegle, po mogućnosti od tamnijeg stakla. Brže će užegnuti ako su oštećene ili samlevene. U toplijem delu godine najbolje ih je držati u frižideru, pogotovo nakon mlevenja.

1. Kod kuće uvek imajte na raspolaganju nekoliko vrsta semenki jer mogu stajati mesecima ako su adekvatno skladištene. 

2. Vikendom odvojite pola sata vremena za prženje bundevinih i suncokretovih semenki pa ih nosite sa sobom na posao kao hranjivi međuobrok, a kod kuće ih držite na stolu u malim činijicama kako bi se setili da ih grickate ili pospete po hrani tokom jela.

3. U frižideru uvek imajte malu tegu potopljenih semenki lana i chije pa u sve smoothieje dodajte po kašiku ove mešavine.

4. Unapred sameljite nekoliko kašika suvih semenki lana i chije jer tako dobijeno brašno na brzinu možete dodati u svoju müsli mešavinu, posuti ga po salati, umešati u jogurt ili čorbu pre jela.

5. Kada imate vremena, napravite maslace od bundevinih, suncokretovih i konopljinih semenki i stavite ih u male tegle. Neka vam kao predjelo budu prva pomoć po povratku sa posla dok ne skuvate glavno jelo: naseckajte sirovo povrće na štapiće i umačite ih u maslace. Ovim maslacima možete zgušnjavati i obogaćivati čorbe, variva i soseve.

Izvor: Sensa