Tikvice su krajem proleća i početkom leta jedna od omiljenih namirnica. Osim što su niskokalorične, vrlo su ukusne i maštovite, jer ih možete pripremitio u raznim varijantama. Bez obzira sa kojim namirnicama ih kombinujete, bilo da su to jaja, sir ili meso, tikvice svakom jelu daju jedinstven i čaroban ukus.

Ako volite lazanje, ali izbegavate testenine zbog dijete ili ste osetljivi na gluten, probajte originalan recept za lazanje u kojima glavnu ulogu imaju tikvice.

Savršenom kombinacijom namirnica i začina, ovo jelo biće pravo osveženje za vaše čulo ukusa, a možete ga jesti bez griže savesti, jer ima znatno manje kalorija od klasičnih vegetarijanskih ili lazanja sa mesom.

Recept za lazanje sa tikvicama

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk narezan na kockice
  • 3 čena belog luka
  • 800 g paradajza iseckanog na kockice
  • 1 kašika izrendane korice organskog limuna
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1/4 šolje iseckanog svežeg bosiljka
  • 3/4 kašike morske soli
  • 3 velike tikvice izrezane na trake
  • 1 1/2 šolje rikota sira
  • 1 jaje
  • 1/4 šolje rendanog parmezana
  • 450 g mocarele narezane na sitno
  • Sveže mleveni biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Podmažite vatrostalnu posudu maslinovim uljem i sklonite sa strane.

U veliku posudu dodajte maslinovo ulje i zagrejte na srednjoj vatri. Ubacite u tiganj crni i beli luk i dinstajte oko 5 minuta, često mešajući. Dodajte paradajz, limunov sok, bosiljak, morsku so i sveže mleveni biber, po ukusu.
Ostavite da proključa, a zatim sinstajte na blagoj vatri oko 30 minuta ili dok smeša ne počne da se zgušnjava.

U međuvremenu složite tikvice isecite na listove, posolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Nakon toga posušite tikvice čistim ubrusom.

Stavite trakice tikvica u jednom ravnom sloju u vatrostalnu posudu, pecite 5-7 minuta, dok ne omekšaju i postanu mekane, a zatim ostavite sa strane.

U manjoj činiji za mešanje umutite zajedno rikotu, parmezan i jaje. Mešajte dok se dobro ne sjedine.

Tikvice premažite sa oko 1/2 šolje paradajz sosa ravnomerno, pa preko doajte 1/2 šolje smese od rikote, a zatim poređajte kriške mocarele sira. Ponovljajte postupak sve dok ne istrošite namirnice, a na poslednji sloj dodajte tikvice i kriške mocarela sira. Pospite morskom soli i sveže mlevenim biberom.

Pokrijte aluminijumskom folijom, a zatim pecite 30 minuta. Uklonite foliju i pažljivo procedite višak tečnosti iz lazanja, pa pecite dodatnih 20 minuta ili dok se vrh lazanja ne zapeče. Ostavite da se hladi 10-15 minuta pre serviranja.

Izvor: Lovesensa