Origano je začin koji daje hrani specifičan ukus, naročito ako uživate u italijnaskoj kuhinji. Pored jedinstvene arome origano odlikuju i brojna lekovita dejstva, a poznato je da ima blagotvoran uticaj na zdravljerespiratornogsistema.

Sam Hipkorat je origano koristio kao antiseptik, a prisustvo rozmarinske kiseline i timola u origanu, čini da ovaj začin bude sjajan pokretač imuniteta. Ima antibakterijsko dejstvo, prirodni je diuretik, poboljšava zdravlje srca i detoksikuje organizam.

Origano se često koristi za ublažavanje kašlja i respiratornih tegoba kod astme i bronhitisa, ali je sjajan i za prevenciju i očuvaje zdravlja pluća i respiratornogsistema.

Prirodni lek sa origanom i medom možete lako sami napraviti,a uzimajte svakog jutra po kašiku.

Recept za prirodni lek od origana i meda

Teglu od litar napunite do pola svežim listovima origana ( napunite 1/4 tegle ako koristite sušeni origano), a drugu polovinu ispunite livadskim medom. Dobro promešajte da se sjedini, tako da nestanu svi mehurići.

Dobro zatvorite teglu i stavite je da stoji 30 dana kod prozora, odnosno na svetlom mestu sa puno sunčevih zraka. Nakon 15 dana okrenite teglu naopako kako bi se ponovo sve sjedinilo.

Kada istekne 30 dana, možete izvaditi listove origana iz tegle, po želji. Držite lek zatvorenim i uzimajte svakog jutra po kašiku.

Izvor: Lovesensa