Sučavanje sa koronavirusom donosi nam dve važne lekcije i zadatka - da učuimo i negujemo odgovornost prema sebi i drugima i da usvojimo zdravenavike za jačanje imuiteta, piše Lovesensa.

Leto može biti sjajan period za detoksikaciju, povremeni post ili usvajanje zdravih navika. Tokom letnjih meseci imamo veliki izbor voća i povrća, od lubenice i trešanja, do tikvica, paradajza i krastavca.

Ishrana je jedan od najboljih načina da ojačate imunitet i sačuvate dobro zdravlje, ali su neophodni i kvalitetan san i fizička aktivnost.

1. Ishrana

Konzumirajte hranu bogatu vitaminom C, kao što su limun i pomorandža. Osim što su zdravi, hranljivi i puni vitamina, citrusi pomažu da se rashladite tokom vrućina. Nema boljeg osvežavajužeg napitka od sveže isceđene limunade.

Lubenica i krastavac su pravi dragulji leta. Imaju sjajan ukus i sadrže puno vode, detoksikuju telo, podstiču probavu i jačaju imunitet i metabolizam. Njihova dodatna snaga je to što ne sadrže puno kalorija, pa su idealni i tokom procesa mršavljenja.

Vitamin A je sjajan pokretač imuniteta, a u sjajnim količinama sadrži ga jedna od omiljenih letnjih poslastica - mango.

Kefir ili hladna vurda (mlečni namaz) mogu biti osvežavajuć i zdrav obrok tokom leta, u kombinaciji sa sezonskom salatom i integralnim hlebom sa semenkema. Ovi mlečni proizvodi jačaju imunitet zbog prisustva probiotika i vitamina D.

Menta ili nana je sjajan izbor u ishrani tokom letnjih meseci. Osim što osvežava mirisom i ukusom, nana ima protivupalna i antioksidaciona svojstva, i pomaže imunitetu da se odbrani od slobodnih radikala. Popijte dnevno hladan čaj od nane, ubacite je u smutije, čorba i slatkiše, i uživajte ui njenom ukusu i blagotvornom dejstvu.

PageBreak

OJAČAJTE IMUNITET TOKOM LETA: 4 moćna saveta kako da zaštitite telo od oboljenja
Foto: Shutterstock ojacajte-imunitete-tokom-leta-4-mocna-saveta-kako-da-zastitite-telo-od-oboljenja3

Potrudite se da svaki vaš obrok izgleda kao primer izbalansirane ishrane. Konzumirajte namirnice koje su bogate cinkom, vitaminom A, C i E. Takođe, uvek budite hidrirani i unosite dovoljno tečnosti.

Najmanje dva litra vode unosite dnevno, a jedan litar možete obogatiti i sokom od ceđenog limuna.

2. Vežbanje

Fizička aktivnost podstiče zdravu cirkulaciju krvi, poboljšava imuni sistem, pomaže da se oslobodite toksina i bakterija, regulčiše hormone i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Leti je često otežano vežbati, a zbog trenutkne situacije u teretanam možete biti izloženi virusnoj infekciji. Šetajte, brzo hodajte tokom letnjih večeri, plivajte u rekama i jezerima i igrajte se u parku sa decom i kućnim ljubimcom. Možete vežbati i kod kuće, samo je bitno da svakog dana budete fizički aktivni.

3. Kvalitetan san

Spavanje je ključno za dobar imunitete, zato vam je neophodno 7 do 8 sati sna svake noći. Vrućine mogu otećavati spavanje, ali otvorite prozore, pustite umirujuću muziku, koristite lagane pokrivače i potrudite sa de spavaća soba bude uvek ispunjena svećim vazduhom.

4. Vitamin D

Svakog dana provedite 15 minuta na jutarnjem Sunu. Umereno izlaganje Suncu je lekovito jer sunčevi zraci sadrže vitamin D koji je neophodan za zdravlje kostioju, mišića i odbrane tela od oboljenja.

Brinite o sebi, čuvajte se, volite sebe i sve će biti dobro!

Izvor: Lovesensa