Ako volite šljive, ovaj slatkiš je pravi letnji pogodak za vaše čulo ukusa. Mrvičasta struktura, istovremeno hrskavo i kremasto, učiniće da ova sladoled ovog leta dobije veliku konkurenciju.

Verujem da ste svi već dobro upoznati sa ovim tradicionalnim britanskimdesertom koji je dobio ime po svojoj mrvičastoj "glazuri", a doslovan prevod sa engleskog znači "mrviti se".

Mogu se dodati i orašastiplodovi, a ako vam ponestane brašna i maslaca, samo prekrijte voće izmrvljenim keksom.

Recept za krambl (crumble) sa šljivama

Sastojci:

  • 1kg šljiva
  • 1 kašičice cimeta
  • 2 kašičice ruma
  • 175g prosejanog oštrog brašna
  • 50g smeđeg šećera
  • 50g šećera
  • 100g hladnog maslaca
  • 100g ovsenih pahuljica
  • sok i korica 1 limuna

Priprema:

Šljive operite i isecite na četvrtine.

Pomeješati ih sa 2-3 kašike šećera, limunovim sokom, cimetom i rumom
Vatrostalnu posudu premazati maslacem i poređati šljive
U drugoj posudi pomeješati zajedno brašno, beli i smeđi šećer, maslac, ovsene pahuljice i koricu limuna.
Rukama izmrviti dok se ne dobije peskasta smesa.
Posuti preko šljiva.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.

Možete poslužiti sa šlagom, sladoledom, pudingom ili komadićima svežeg voća.

Izvor: Miss7 Gastro