Sastojci:

  • 500 gr krompira
  • 400 gr tikvica
  • 700gr mlevenog mesa
  • časa belog vina
  • 200 ml pavlake
  • 3 jaja
  • 150ml mleka
  • so i biber
  • peršun
  • muskatni orah
  • aleva paprika
  • maslinovo ulje
  • 300ml bujona od mesa
  • (ili supe od povrća, obavezno posoljene)
  • 1 čen belog luka
  • 1 manja šargarepa
  • 1 crveni luk
  • celer grančica bez listova

Priprema

Oljuštiti krompir, iseći na tanke listove i ostaviti u vodi.

Tikvice ne ljuštiti, samo iseći na tanke listove pa posoliti da puste vodu.

Zagrejati ulje, dodati iseckani crni luk, kad zastakli, dodati narendanu šargarepu, iseckani celer na sitno, upržiti malo, pa dodati meso i dobro upržiti.

Zaliti belim vinom, a kad ispari dodati čen belog luka, posoliti, pobiberiti, dodati muskatni orah i jednu malu kašičicu aleve paprike. Skloniti s vatre i dodati 2 kašičice peršuna iseckanog sitno.

Posudu podmazati maslinovim uljem.

Ređati red oceđenog krompira, pa red tikvica, pa mesa, pa opet tikvica, mesa i završiti krompirom.

Preliti  bujonom i peći na temperaturi od 220C stepeni oko 45 minuta.

Kad porumeni, ne smanjujte temperaturu već samo pokrijte alu folijom.

Umutite mleko, pavlaku, jaja, so i biber pa pa prelijte preko musake i vratite u rernu da se zapeče.

Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se odstoji oko 15 minuta pre služenja.

Recept: Valeboom

Izvor: Coolinarika