Šljive i grođe su omiljeni deo slatke jesenje trpeze, akada ih spojite u ukusan kolač, dobićete poslasticu koja osvaja čulo ukusa.
Kombinacija kremaste i hrskave strukture ovog kolača čini ga posebnim među svim homemade slatkišima.
Evo kako da napravite neodoljivi krambl od šljiva i crnog grožđa:
Sastojci
Korica:
- 175g pšeničnog brašna
- 120g putera
- 75g šećera (može i smeđi)
- 100 g ovsenih pahuljica
Fil:
- 75g utera
- 100g šećera (može i smeđi)
- 4-6 zrelih šljiva, očišćenih od koštoca
- 2 šake kvalitenog crnog grožđa bez semenki
Priprema:
Zagrejte rernu na 180° Celzijusa.
U veću posudu sipajte brašno, 120g putera, ovsene pahuljice i 75 g šećera. Polako mešajte prstima dok ne dobijete peskakstu strukturu koja podseća na prezle.
Otopite 75g putera, a zatim dodajte šećer i mešajte na blagoj vatri dok se ne otopi. Dodajte šljive i dinstajte oko 10 minuta dok ne omekšaju. Dodajte grožše, još nekoliko minuta mešajte dinstajte na blagoj vatri.
Sipajte fil u posudu za pečenje i prekrijte smesom od brašna i ovsenih pahuljica.
Pecite u rerni oko 30 do 40 minuta, dok gornji sloj ne postane rumen.
Izvor: Lovesensa