Šljive i grođe su omiljeni deo slatke jesenje trpeze, akada ih spojite u ukusan kolač, dobićete poslasticu koja osvaja čulo ukusa.

Kombinacija kremaste i hrskave strukture ovog kolača čini ga posebnim među svim homemade slatkišima.

Evo kako da napravite neodoljivi krambl od šljiva i crnog grožđa:

Sastojci

Korica:

  • 175g pšeničnog brašna
  • 120g putera
  • 75g šećera (može i smeđi)
  • 100 g ovsenih pahuljica

Fil:

  • 75g utera
  • 100g šećera (može i smeđi)
  • 4-6 zrelih šljiva, očišćenih od koštoca
  • 2 šake kvalitenog crnog grožđa bez semenki

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° Celzijusa.

U veću posudu sipajte brašno, 120g putera, ovsene pahuljice i 75 g šećera. Polako mešajte prstima dok ne dobijete peskakstu strukturu koja podseća na prezle.

Otopite 75g putera, a zatim dodajte šećer i mešajte na blagoj vatri dok se ne otopi. Dodajte šljive i dinstajte oko 10 minuta dok ne omekšaju. Dodajte grožše, još nekoliko minuta mešajte dinstajte na blagoj vatri.

Sipajte fil u posudu za pečenje i prekrijte smesom od brašna i ovsenih pahuljica.

Pecite u rerni oko 30 do 40 minuta, dok gornji sloj ne postane rumen.

Izvor: Lovesensa