Omiljena poslastica u slatkom carstvu - čokolada, smanjuje rizik srčanog udara kod muškaraca, zaključak je istraživanja koje je nedavno sprovedeno u Švedskoj. Sve do nedavno se verovalo da blagotvorno dejstvo ima, pre svega, crna čokolada ali studija koju je objavila Susanna Larsson iz Instituta Karolinska pokazuje da pozitivan efekat na zdravlje ima i mlečna čokolada.

"Ne treba preterivati s količinama zbog ostalih sastojaka kao što su šećer i masnoće koje donose kalorije", objašnjava Sussana, "ali jedna tabla čokolade nedeljno pokazala se dovoljna da smanji rizik od srčanog udara za 17 odsto."

Tajna je u flavonoidima koji smanjuju lepljivost krvi i nivo holesterola, a glavni sastojak u kojem se oni kriju je kakao. Zaključak je da nije toliko važno da li je čokolada crna ili mlečna, ali najbolje je birati onu koja sadrži 40 do 50 odsto kakao praha.