Tokom ovih toplih dana poslednje što želim jeste da stojim nad vrelim šporetom i spremam komplikovana jela. Ipak, zdraviji obroci su važni i kada nam nije do kuvanja i zato su idealna ona jela koja su brza za pripremu, lagana za varenje, a opet puna hranljivih materija.

Već nekoliko godina se hranim dosta zdravo i volim da pripremam sebi i porodici jela sa raznovrsnim namirnicama i u novim kombinacijama. Tokom izbacivanja prerađevina i uvođenja laganije pripreme hrane bilo mi je i dosta važno da što više namirnica bude organskog porekla.

Doći do takvih namirnica je sada dosta lako, posebno ako se snabdevate u dm drogerijama, jer tamo možete naći njihovu privatnu robnu marku dmBio sa više od 300 proizvoda organskog porekla. Za sve one koji žele da uvedu organske namirnice u svoju ishranu, dmBio je sjajan izbor. Ove zdravije alternative nam nude i bezbroj novih kombinacija što je važno za svaki jelovnik. Uvek imate mogućnost da napravite nešto novo, da eksperimentišete ukusima, a da dobijete odličan kvalitet.

Asortiman dmBio mi je olakšao pripremu sjajnog obroka po receptu koji je posebno za mene kreirala Maja Petrović, autorka zdravih recepata koju možete naći na Instagram profilu Vitki gurman ili njenom blogu.

U paketu koji su pripremili za mene je bila i vege zamena za meso, tako da sam prvi put kuvala pomoću ove namirnice. Bila sam vrlo radoznala kako će sve da ispadne.

Ovaj vegetarijanski obrok sa kinoom, pestom i dve vrste sira je, pre svega, bilo lak za pripremu. Sa kinoom sam već upoznata i ona predstavlja vrlo često osnovu mnogih jela koje pravim, ali ovo je bila kombinacija koju do sada nisam isprobala. Probajte i vi da napravite ovu vegetarijansku letnju gozbu.

Vegetarijanski obrok s kinoom, pestom & 2 vrste sira

Sastojci:

• 125-150 g dmBio kinoe

dmBio kocka za supu

• 1/2 pakovanja (75 g) zamene za mleveno meso dmBio

• 2 čena belog luka, iseckana

• 1 manja konzerva graška, oceđena

• 1/2 teglice dmBio Pesto Basilico

• 1-1.5 konzerva dmBio pelata

• 120-150 g rikote

• so i biber

• 125 g mocarele

• ZA SERVIRANJE: dmBio pire

Priprema:

Kinou skuvati prema uputstvu s pakovanja (u vodi u koju je dodata dmBio kocka za supu). Pripremiti i zamenu za mleveno meso prema uputstvu s pakovanja. Pola pakovanja se potopi u 180 ml vode i stoji 2 minuta da upije vodu. Moje iskustvo je da je bilo malo viška vode koji sam ocedila.Kada su ova dva spremna – uključite rernu na 180 stepeni. U mešavinu kinoe i zamene za mleveno meso, dodajte: sitno seckani beli luk, grašak, pesto, so, biber, rikotu, sirće i pelat. Sve izmešajte i prespite u posudu za pečenje. Preko naređajte komadiće mocarele. Pecite dok sir ne dobije zlatnu boju.

Mogu vam reći da je pesto bio jedan od glavnih sastojaka ovde, pošto se koriste blagi i neutralni sirevi. U slučaju da ne brojite kalorije, možete umesto pesta koristiti i jače sireve. Servirajte uz pire krompir.

Rezultat

Moram priznati da sam bila prijatno iznenađena ukusima ovog vegetarijanskog obroka. Pesto i paradajz su mu dali divan mediteranski šmek, vege zamena za meso odličnu teksturu. Priprema je bila brza i ne previše zahtevna – nema seckanja, mešanja i million sudova za kuvanje. Sve je bilo gotovo taman na vreme za laganu letnju večeru, a ostalo je i za sutrašnji ručak!

Moj prethodni recept od organskih dmBio namirnica možete pronaći na ovom linku. Jasno vam je sada da sam pronašla nove favorite u dm drogerijama!