Sastojci:

  • 3 kašicice susamovog ulja
  • 2 šolje skuvanog i očišćenog kestenja
  • 1 luk, iseckan sitno
  • 1 praziluk, samo beli deo, iseckan na kolutiće
  • 4 šolje bujona od povrća
  • 4 pune kašičice bele miso paste
  • malo seckanog peršuna, majčine dušice ili drugog začinskog bilja po izboru

Priprema:

Zagrejte ulje u šerpi, pa dodajte luk i praziluk. Propržite, pa nakon 5 minuta dodajte kestenje. Nalijte bujonom i kuvajte oko 15 minuta na umerenoj vatri. Sačekajte da se čorba malo prohladi, pa je ispasirajte štap-mikserom ili u blenderu. Stavite čorbu ponovo na plamen da proključa, pa odvadite nekoliko kašika i u tome razmutite miso pastu. Umešajte razmućenu miso pastu u čorbu i isključite plamen. Ostavite čorbu poklopljenu da odstoji 3 minuta, pa ukrasite začinskim biljem po izboru.

Savet: Oni koji jedu meso, mogu dodati u čorbu i malo barenog belog mesa (trudite se ipak da to onda bude domaća koka, koja je slobodno odgajana i prirodno hranjena. Vodu od barenja mesa u ovom slučaju koristite kao bujon za pripremanje čorbe).

Napomena: recept je za četiri osobe!