Kao osnovu za ovu izdašnu supu koristićemo unapred pripremljeni napitak od prženog pirinča. Evo kako se taj napitak pravi: 5 kašika integralnog pirinča operete, ocedite, stavite u plitku šerpu i pečete na suvo, uz stalno mešanje, dok zrna ne porumene i počnu da puckaju. Nalijete sa 1,5 l proključale vode i polako kuvate 20 minuta. Ovako dobijeni napitak možete piti kao veoma ukusan, slatkast čaj ili koristiti za pripremanje supe. Umesto pirinča, možete da probate i jednako ukusan čaj od ječma koji se pravi na isti način. Ako nemate vremena, pravite ovu supu sa čistom vodom, biće takođe ukusna.

Sastojci za 2 osobe:

  • 2 šolje pirinčanog napitka (ili vode)
  • 10 cm vakame alge
  • 4-5 listova blitve
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 paškanat
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • 2 ravne kašičice miso paste
  • 1 mala glavica crvenog luka ili parčence praziluka
  • malo peršuna

Priprema:

Potopite vakame algu u polovini šolje pirinčanog napitka.Operite listove blitve i isecite im žilu iz sredine. Isečene žile listova blitve iseckajte dalje na komade duge 1 cm. Isecite šargarepu popreko, na komade duge 3 cm, pa onda svaki komad uzdužno na tanke pravougaone listiće. Isecite na polukrugove koren peršuna i paškanat.

Zagrejte ulje i propržite šargarepu. Dodajte paškanat, koren peršuna, žilu lista blitve, prstovat soli, natopljenu i iseckanu vakame algu, zajedno sa tečnošću u kojoj je stajala. Poklopite, smanjite plamen i krčkajte polako oko 15 minuta. Nalijte zatim ostatak pirinčanog napitka, pa prokuvajte. Kada provri, ubacite listove blitve i kuvajte 30 sekundi. Razmutite u činijici miso pastu sa par kašika vrele supe, pa umešajte nazad u supu. Iseckajte tanko crveni luk (ili praziluk) i umešajte.

Ostavite supu poklopljenu da odstoji još 3 minuta, na ivici vrele ringle ili na gotovo neprimetnom plamenu na plinskom šporetu. Miso ne sme da proključa, jer će tada korisni sastojci u njemu biti uništeni. Pospite gotovu supu peršunom.