Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praktična fitoterapija

Ako ne nagaziš na zmiju dok bereš biljku, biljka i nije potpuno čista, drevna je mudrost koju citira fitoterapeut Ranka Vladić.

  Izvor: Shutterstock

Biljke su svuda oko nas, dostupne svakoj znatiželjnoj ruci, njihov rast i razvoj je iz semena vođen ciklusima Sunca i Meseca i u direktnoj je komunikaciji sa vodom i zemljom. Korisne su svim živim bićima oko sebe i poseduju izuzetne moći. U našim narodnim pričama čarobnice i vile znaju sve biljke - one znaju tajni govor cveća i trava, znaju šta im koja biljka govori, tako da znaju i koja je travka za koju boljku.

Naša sagovornica je fitoterapeut Ranka Vladić, savremena čarobnica koja je od malih nogu bila vođena i upućivana u svet biljaka i onoga što one poručuju i pružaju. Baš kao u bajkama, živela je u u seoskoj kući, udaljenoj 12 km od grada, mnogo je volela da čita, a u kući su od knjiga imali samo Sveto pismo, Pelagićevo delo Narodni učitelj i nekoliko primeraka očevih novina koje su se kupovale jedanput nedeljno.

Baš uz Pelagićevu knjigu, vodič kroz lekovite trave sa divnim ilustracijama i svoju baku, izuzetnu ženu koja je vladala umećem vidanja tegoba pomoću trava, saznaje o svetu bilja i fitoterapiji. Kasnije nadograđuje svoja saznanja kroz dela raznih lekara i terapeuta kao što su: dr Rista Gostuški, Rka Zaran, akademik dr Jovan Tucaković, Džin Karper, dr Endru Stenvej, dr Geri Nal, Ernest Ginter i mnogi drugi. Bilje je sama sakupljala, neke biljke je i gajila, ali vremenom je sve više ljudi počelo da dolazi kod nje po savet i lek, tako da sada ne stiže sama da se bavi branjem i uzgajanjem, već biljke nabavlja od renomiranih proizvođača. Te biljke su atestirane i rastu na najčistijim područjima Srbije, BiH i Hrvatske.

„Svaka je biljka posebna duša, svaka je poseban život, svaka biljka poručuje drugo i ima drugačiju priču. Prikupljanje biljaka je veliko umeće, svaka ima svoje vreme ubiranja - neke se beru u podne, neke ujutru, neke uveče. Isto važi i za njihovo korenje, a i u skladu je sa godišnjim dobima", kaže Ranka i dodaje: „Biljke koje leče ubiraju se na zdravim staništima daleko od naselja i ljudi, a jedna mudrost to i potvrđuje: Ako ne nagaziš na zmiju dok bereš biljku, biljka i nije potpuno čista."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj