S obzirom na to da je tempura jelo koje se prži u dubokom ulju, obavezno posle prženja ostavite povrće da se ocedi ili ga stavite na papir da upije višak masnoće (ali tako će ta strana izgubiti hrskavost i omekšati). Poslužite sa kašikom rendanog daikona (velika bela rotkva koju možete naći u supermarketu); on se uvek služi uz masna jela, pomaže pri varenju i čisti paletu ukusa (plus rastvara višak masnoće i pomaže u gubljenju težine).

Uvek prvo tanko isecite povrće, a mešavinu od brašna koja je nešto gušća nego ona za palačinke pripremite tek pred prženje (i držite je hladnom da bi što više izbegli upijanje masnoće). Koristite koje god povrće da imate - šargarepu, bundevu, brokoli, luk, batat, probajte tofu isečen na kockice, ali probajte da eksperimentišete sa raznim sastojcima kao što su nori alga, koren čička ili komorač.

Ugrejte pola šolje ulja od susama (idealno, ali koristite i neko drugo nerafinisano kao što je suncokretovo ili maslinovo) u maloj, dubokoj šerpi i u međuvremenu spremite mešavinu od brašna.

Sastojci:

  • 1 šolja ledene gazirane vode (za tempuru lakše teksture) ili ledene obične vode
  • 1 šolja brašna (integralnog pšeničnog ili mešajte pola-pola sa brašnom od integralnog pirinča, ječma ili heljde)
  • 1 kašika kuzu praha, rastopljenog u malo ledene vode
  • 1 kašika pečenog susamovog semena (po želji)
  • so (izostavite ako će jesti mala deca)

Priprema:

Promešajte sve samo par sekundi (ne želite da aktivirate gluten jer nećete imati hrskavu tempuru, više će biti hlebasta). Ako su se stvorile grudvice, ne brinite, one će postati hrskave pri pečenju. Umačite povrće i tofu i pržite u dobro zagrejanom ulju 2-3 komada u isto vreme (da se ne bi spustila temperatura ulja i tempura postala mekana umesto hrskava).

Pecite sa obe strane dok ne porumene i poslužite toplo uz ovaj sos za umakanje - promešajte po dve kašike šoju soja sosa i mirina (ili kašiku pirinčanog sirćeta) i kašiku rendanog đumbira. Za veći obrok poslužite uz integralni pirinač. Za poseban desert na ovaj način spremite i tanke kriške jabuka, a u testo dodajte mleveni cimet.

Jelena Belgrave je chef makrobiotike i zdravstveni savetnik, London, UK, www.tresnjeitricikli.blogspot.co.uk